Elma Elfić Zukorlić:Čekam istinu

Međunarodni stručni tim sastavljen od obducenata sudske medicine iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke obavio je jučer ekshumaciju i obdukciju potpredsjednika Skupštine Srbije, predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i nekadašnjeg muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamera Zukorlića.

Proces ekshumacije, osim srbijanskih tužilaca, nadgledalo je i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon ekshumacije i obdukcije, Zukorlić je ponovo ukopan, ali ovaj put haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

Podsjetimo, Zukorlić je poslije smrti 6. novembra prošle godine ukopan u rodnom mjestu Orlje kod Tutina, dok mu je dženaza klanjana u Novom Pazaru.

Elma Elfić Zukorlić, supruga iznenada preminulog muftije Zukorlića i generalna menadžerica na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru kazala je za portal Radiosarajevo da od analiza očekuje istinu.

Zato sam od prvog trenutka, od kada je iznesena sumnja da postoji mogućnost da je Muftija otrovan, zatražila hitnu ekshumaciju i obdukciju – kazala je Elfić Zukorlić.

Zahvalila se Tužilaštvu “što je i ovaj put brzo reagovalo”, te u relativno brzom vremenskom intervalu zakazalo novi termin ekshumacije i pristalo na međunarodne posmatrače.

Emotivno, za djecu i mene ovo je bio najteži trenutak od Muftijine smrti i sa njime se nosimo samo kroz činjenicu da će se na ovaj način doći do istine i da će orkestriran presing na ovaj dio Muftijine porodice prestati, a nakon čega ćemo tražiti pravdu kroz pravosudne organe – zaključila je Elfić Zukorlić.

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac Muamer, rekao je jučer okupljenima u dvorištu Altun-alem džamije u centru Novog Pazara, a nakon ponovnog ukopa njegovog oca, „da je narod Sandžaka još jednom ispratio vođu, a „da su mnogi njegovim preseljenjem postali jetimi“, prenijela je Anadolija.

Dodao je „da je želja naroda bila ispred želje roditelja i porodice pa je zato Zukorlić nakon šest mjeseci od dženaze, ukopan s ostalim velikanima u haremu Altun-alem džamije“.

Tvojih 30 jetima neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovdje u ovom historijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posljedice će se osjećati u narednih 100 godina – kazao je Usame Zukorlić.

Podsjetimo, ranije je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu podnio sin Muamera Zukorlića, a na osnovu, kako se tvrdi, nalaza dvije inostrane laboratorije koje su rezultatima analiza navele da je smrt Zukorlića navodno nastupila „uslijed trovanja teškim metalima ili hranom“.

Slučaj je prebačen na novopazarsko Više javno tužilaštvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *