Iguman manastira kod Srebrenice odlikovan je “Zlatnim ordenom Dragoljuba Draže Mihailovića”

Iguman manastira Karno kod Srebrenice Luka Babić odlikovan je “Zlatnim ordenom Dragoljuba Draže Mihailovića” u nedjelju 8. maja na Ravnoj Gori, gdje su pripadnici zloglasnog četničkog Ravnogorskog pokreta priredili još jedno nacionalističko orgijanje u čast ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića. 

Kako pišu srbijanski mediji, nekoliko hiljada ljudi okupilo se na parastosu, u znak sjećanja na 8. maj kada je, kako to tvrde četnici, “Mihailović prvi pokrenuo ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi”. Lik i djelo Draže Mihailovića posebno se počeo slaviti i veličati nakon što je u maju 2015. godine “Viši sud u Beogradu rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u procesu komunističkog režima 1946. godine”. Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

U odlikovanju koje je dodijeljeno igumanu Babiću navodi se:

– Na osnovu saznanja Vojvodskog Savjeta, a po nesumnjivim zaslugama i doprinosu u odbrani Srpstva i Ravnogorstva, kao izraz zahvalnosti za rad, vjernost i postignute rezultate Vojvodski Savjet dodjeljuje Odlikovanje Zlatni orden prvog stepena Dragoljub Draža Mihailović igumanu Luki Babiću. Na plaketi je oslikana i fotografija četničkog vojvode.

U manastiru Karno kod Srebrenice, gdje je Luka Babić iguman, godinama se okupljaju pripadnici četničkih pokreta i proruskih udruženja, što on uopće i ne skriva.

Izvor – (Faktor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *