Bošnjaci 11. maja obilježavaju Dan zastave

Foto: Bošnjačka zastava

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić uputila pismo školama u kojim ih podsjeća da je 11. maj -Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni dan. Svečanost podizanja zastave zakazan je sutra u 19 sati

Nizom kulturnih manifestacija, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) će u naredna dva dana obilježiti 11.maj Dan bošnjačke nacionalne zastave. Tim povodom večeras će u novopazarskom Kulturnom centru biti održana promocija projekta monografije „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“, koja počinje u 20 časova.

Svečano podizanje zastave na jarbol na platou ispred Vijeća zakazano je za sutra u 19 časova, nakon čega je na gradskom šetalištu organizovan defile folklornih grupa koje učestvuju na manifestaciji SBONI 2022.

Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni je dan na teritoriji Sandžaka, a na zgradama i u prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru, uz državne simbole biće istaknuti simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić, uputila je danas dopis obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku u kojem naglašava da je 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni dan na teritoriji Sandžaka, a da se na zgradama i u prostorijama organa lokalnih samouprava, uz državne simbole, istaknu i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Ovaj dan proglašen je nacionalnim praznikom povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a tada su utvrđeni i grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.
Bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *