Pregovori o Tutinu: Ko izda taj je p….!

Foto: Prazna sala SO-e Tutin /Pešter tv/

Otkazivanjem sjednice Skupštine opštine za 25. maj SDA Sandžaka, koja je na vlasti u opštini Tutin punih 25 godina, praktično je priznala da je izgubila potrebnu skupštinsku većinu koju je imala uz podršku koalicionog patnera odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP) i u ključnim trenucima jednog odbornika Srpske napredne stranke (SNS). Do tog datuma SDA Sandžaka ali i opoziciona Stranka pravde i pomirenja (SPP) pokušaće da dođu do kakve-takve, skupštinske većine.

Ključ buduće vlasti u Tutinu, kako stvari stoje, je u rukama tek formiranog partnerstva između SDP-a i GG “Tutin na prvom mjestu” koju predvodi bivši narodni poslanik SDA Sandžaka Bajro Gegić.

“Mi smo spremni da pregovaramo sa svim političkim opcijama sa kojima budemo mogli da uspostavimo konsenzus oko ovih prioriteta, i da na taj način formiramo skupštinsku većinu”, poručeno je u zajedničkom saopštenju SDP i GG “Tutin na prvom mjestu”.
Ova tek formirana politička grupacija saopštila da su ti prioriteti  usmjereni na rješavanje višedecenijskih problema, kao i na politiku projekata “koja bi u mnogome promijenila trenutnu tmurnu sliku naše opštine”.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju ova politička grupacija će zajednički djelovati sa grupom od 7 odbornika i
neće dalje učestvovati u radu lokalnog parlamenta, “sve dok se ne stvore uslovi za uspostavljanje sistema vlasti koji će da odgovori interesima svih građana opštine Tutin”.

U svakom slučaju SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja u narednih 15 dana testiraće svoje pregovaračke sposobnosti. I jedni i drugi moraće da pregovaraju sa novim savezom SDP-a i GG “Tutin na prvom mjestu”. U slučaju da uspjeha u pregovorima ne bude Tutin bi mogao da dobije prinudnu upravu i nove izbore za šest mjeseci.

Foto: Odbornici SDA Sandžaka u Tutinu, nakon odlaganja sjednice SO-e (kafić na Trgu )/fb/

SDA Sandžaka će morati da žrtvuje dobar dio vlasti

U slučaju da, kao relativni pobjednik posljednih lokalnih izbora, prihvati sporazum sa novim koalicionim partnerima SDA Sandžaka će morati da se odrekne dobrog dijela vlasti, ali i da ubedi svoje  “omražene” dugogodišnje funkcionera “da prihvate novu realnost”. Pitanje je da li će time pokrenuti unutrašnje sukobe i izgubiti kontrolu nad jednim dijelom odbornika.  SDA Sandžaka je, kako saznajemo, već  vodila pregovore sa GG “Tutin na prvom mjestu,”ali su joj  i poznati zahtjevi tek izabranog i novog rukovodstva SDP-a u Tutinu.

Na putu promjena i novog koalicionog dogovora, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, SDA Sandžaka morala bi da žrtvuje nekoliko svojih “istaknutih” kadrova. U pitanju su, prema našim izvorima,  Pajaz Jusufović, na poziciji člana Opštinskog vijeća zaduženog za infrastrukturne projekte, Esad Holić, pomoćnik predsjednika i Adnan Šehović, načelnik Opštinske uprave. Njih trojica, su svaki na svoj način, i do sada bili glavna prepreka na putu dogovora.  Sve ostalo je stvar kompromisa.

SDA Sandžaka, u procesu pregovora, neće imatu samo ovu muku. Upitno je kako će reagovati “Vučićeva frakcija” u redovima ove stranke koju predvodi bivši predsjednik opštine i aktuelni odbornik Kenan Mašo Hot. Javna je tajna da on godinama održava bliske veze sa vrhom Srpske napredne stranke (SNS) te da je lako moguća većina sa jednim odbornikom SNS-a, pod uslovom da se on vrati na mjesto predsjednika opštine -“Rade dođe kad Mašo hoće”.

Strasti u redovima SDA Sandžaka u Tutinu, mnogi vjeruju, mogla bi da smiri ćerka rahmetli Šemsudina Kučevića, Selma Kučević koja trenutno ima status narodnog poslanika. Njen pristanak da preuzme funkciju predsjednika opštine, kako saznajemo, očekuje i sam vrh stranke u Novom Pazaru.

Foto: Odbornici GG i SDP-a, bojkot SO-e ( kafić u Tutinu)/fb/

Ambicije lidera GG”Tutin na prvom mjestu” Bajra Gegića

Postizanjem dogovora o zajedničkom nastupu sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) Gegić je praktično preuzeo ulogu glavnog pregovarača. Prema informacijama koje su već procurele u javnost, u slučaju dogovora sa SDA Sandžaka, on sebe vidi na mjestu zamjenika predsjednika opštine, te želi da u svoje ruke potpuno preuzme opštinske finansije.

Međutim, upitno je koliko on iskreno želi dogovor sa SDA Sandžaka, odnosno koje je sve finasijske i druge obaveze preuzeo u svom koketiranju sa opozicionom Strankom pravde i pomirenja. Javnosti je već poznato da je za račun ove stranke Gegić iskoristio formalnost da se lokalna televizija (Sandžačka TV Mreža- privatizovana prenosom besplatnih udjela na zaposlene radnike) formalno vodila na njegovu sestričinu i praktično je za oko 100 hiljada evra predao u ruke SPP-a.

Radi rušenja SDA Sandžaka, kako saznajemo, Stranka pravde i pomirenja (SPP) je spremna da Gegiću ustupi poziciju predsjednika opštine, ali i sve što ponudi SDA Sandžaka.

Gegić je sada u prilici, kako već računa, da aktere budućih pregovora, kao i radnike televizije, provede “žedne preko vode” ma šta to značilo.

SDP i poruka “Tutin je na koljenima”

Nakon izbora za predsjednika OO SDP-a Tutin Besim Cako Hamzagić je na predizbornom skupu izjavio “da je Tutin na koljenima” i time uputio poruku svojim koalicionim partnerima da očekuje korjenite promjene u odnosima ove dvije partnerske stranke, ali i značajne reforme u lokalnoj samoupravi. Tu njegovu poruku SDA Sandžaka je shvatila kao alarm i “iza leđa” pokrenula, pokazalo se bezuspješno, pregovore sa GG “Tutin na prvom mjestu”.

Kako iz pouzdanih izvora saznajemo Hamzagić nije tražio dodatne funkcije za svoje kadrove, ali insistira na korjenitim promjenama u javnim preduzećima i ustanovama, opštinskoj upravi, te veće učešće u realizaciji projekata u opštini Tutin.

Praktično Hamzagić je sebe stavio u “poziciju Dritana Abazovića.” Spreman je, kako saznajemo, da nastavi saradnju sa  SDA Sandžaka “koja je relativni pobjednik izbora i ispoštuje većinsku volju građana”, ali nije spreman da ulogu SDP u lokalnoj vlasti podredi svojim partnerima.

U svakom slučaju 25. maj je i posljednji rok da Tutin dobije novu ili prekonponovanu vlast. Bez sumnje akteri svih pregovora bit će: Sulejman Ugljanin, Rasim Ljajić, Usame Zukorlić i neizbježni Aleksandar Vučić. O vlasti u Tutnu odluku će donijeti Beograd ili građani Tutina – Ko izda taj je p..da!, rekao bi prosječan birač u Sandžaku, koji se ništa ne pita.

Autor: TT-tim

One thought on “Pregovori o Tutinu: Ko izda taj je p….!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *