Ruski plan za Balkan: “Moramo završiti ono što smo započeli”

Aleksandar Dugin je ruski geopolitičar i književnik, ekstremni desničar, blizak visokim političkim krugovima u Rusiji, konkretno predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Zapadni mediji ga nazivaju i “Putinovim mozgom”, koji slijedi ideju da Rusija treba zavladati cijelom Evropom.

Za Dugina, najuticajnijeg mislioca u Rusiji, rat u Ukrajini je “historijski trenutak koji će uvesti novi svjetski poredak”. Od invazije na Ukrajinu 24. februara, Putin se nekoliko puta obraćao javnosti, a mediji širom svijeta prepoznavali su u njegovim govorima “rukopis” jednog čovjeka – upravo Dugina.

On je ovih dana govorio na jednom događaju i o našem regionu.

Na pitanje o Srbiji i njenom političkom položaju Dugin je odgovorio da nema političko stajalište po pitanju Srbije, zato što je Srbija njegova ljubav.

“Ja razumijem sve i prijateljstvo i neke obaveze prema Zapadu, dakle mi imamo takav odnos sa Srbima, da ga ne možemo procijeniti. Praktično, politički, opći osjećaj koji dijele Putin i naš narod, mi ćemo biti uz Srbiju uvijek”, rekao je Dugin.

Istakao je kako apsolutno razumije šta radi Aleksandar Vučić i da cijene ono što radi Milorad Dodik

“Mi jako cijenimo šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. Mislim, da to pomaže, u tako kritičnoj situaciji da se ne izreknu sankcije Rusiji. To je herojsko djelo. To će koštati mnogo Srbiju, pokušati će da vas još jednom kazne kao što su prije 30 – 35 godina”, rekao je on.

Govoreći o geopolitičkoj budućnosti Dugin je naglasio da će Srbija sigurno izabrati rusku geopolitičku agendu.

“Zaokret Srbije prema ruskoj geopolitičkoj agendi oživljavanja slavenstva će se desiti. Vidjet ćete to kada formulišemo ciljeve na Balkanu. Moramo završiti ono što smo započeli”, najavio je Dugin geopolitička kretanja u budućnosti.

Mnogi smatraju da je Dugin odigrao veliku ulogu u odluci da se Krim pripoji Rusiji. Nalazi se pod sankcijama američkog ministarstva finansija zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu.

Dugin o agresiji na Ukrajinu

“Ovo nije rat s Ukrajinom”, započinje Dugin i nastavlja: “Ovo je sukob s globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. To je sukob na svim razinama – geopolitičkim i ideološkim. Rusija odbacuje sve u globalizmu – unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokraciju, jednom riječju, veliko resetiranje s druge strane. Jasno je da su svi evropski lideri dio atlantističke liberalne elite.

I upravo s tim ratujemo. Stoga je njihova reakcija legitimna. Rusiju sada isključuju iz globalističkih mreža. Više nema izbora; ili će izgraditi svoj svijet, ili će nestati. Rusija je postavila kurs da izgradi svoj svijet, svoju civilizaciju. I sad se radi prvi korak. Ali suveren pred globalizmom može biti samo veliki prostor, kontinent država, civilizacija država. Nijedna zemlja ne može dugotrajno izdržati potpuno isključenje”, opisuje Dugin na Facebooku vlastitu viziju evroazijskog svijeta, prema kojoj bi se Rusija trebala udaljiti od Evrope.

Otkrio je i šta bi Rusija trebala dobiti vojnom pobjedom u Ukrajini. Pritom dodaje da ne dobivaju samo Rusi time, već svi narodi, ljevica i desnica.

“Rusija sada stvara polje globalnog otpora. Njezina bi pobjeda bila pobjeda za sve alternativne snage, i desne i lijeve, i za sve narode. Pokrećemo, kao i uvijek, najteže i najopasnije procese. Ali kad pobijedimo, svi to iskorištavaju. Tako je zamišljeno da bude. Sada stvaramo preduvjete za stvarnu multipolarnost. A oni koji su nas sada spremni ubiti, sutra će prvi iskoristiti naš podvig”, zaključio je Dugin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *