Izvođenjem složenijih operacija u ZDK napravit ćemo velike uštede

Vankantonalna liječenja su skupa, kazao je ministar Jupić

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kanton (ZDK) dr. Adnan Jupić (SBB) za portal “Avaza” kazao je kako su zahvaljujući pomoći Ministarstva zdravstva ZDK i Fonda zdravstvenog osiguranja osigurana određena inicijalna sredstva za nabavku opreme neophodne za izvođenje složenijih operacija, kao što je operativni zahvat koji je urađen prvi put na plućima u Općoj bolnici Tešanj.

– Operativni zahvat je bio uspješan. Ovim ćemo napraviti velike uštede u ZDK jer su vankantonalna liječenja skupa. Skupo ih plaćamo – kazao je dr. Jupić.

Dotakao se i novog ljekara koji se pridružio timu u tešanjskoj Općoj bolnici. Kazao je da je do saradnje s prof. dr. sc. med. Goranom Krdžalićem, specijalistom opće hirurgije te subspecijalistom torakalne hirurgije, koji se nedavno u BiH vratio iz Saudijske Arabije, došlo zahvaljujući ranijim prijateljskim vezama.

– Radi se o doktoru koji je bio mentor tokom ovog novog operativnog zahvata, uniportal VATS. Njega smo angažirali jer se radi o torakalnom hirurgu, a na području ZDK i nije baš razvijena ta vrsta hirurgija – kazao je dr. Jupić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *