LGBTQ zajednica u Francuskoj bijesna zbog igrača PSG-a

Vezni fudbaler PSG-a, Idrissa Gana Gueye, našao se u centru pažnje javnosti nakon što je odbio da nastupi na meču protiv Montpelliera.

PSG je u subotu u gostima deklasirao Montpellier sa 4:0, a Gueye uopšte nije bio u sastavu. Iz kluba su poručili da ima problema s povredom, no ubrzo su francuski mediji otkrili da to nije istina.

Ugledni L’Equipe objavio je jutros da je Gueye odbio da igra zbog detalja na dresovima PSG-a.

Naime, brojevi na dresovima PSG-a bili su u duginim bojama u znak podrške LGBTQ+ zajednici. No, Gueye je odbio da igra, a mediji u Francuskoj smatraju da je to uradio zbog vjerskih razloga.

Objavili su da je Gueye itekako posvećen islamu, te da je zbog vjere odlučio da odbije da na taj način pruži podršku LGBTQ+ zajednici.

Nakon svega oglasio se i predsjednik LGBTQ+ sportske federacije u Francuskoj, Eric Arassus, koji je kritikovao veznjaka PSG-a i poručio je da on treba biti kažnjen zbog svog poteza.

Idrissa Gueye je sjajan fudbaler, ali religija nije dio sporta. Svaki igrač je sudjelovao u tome i nosio je taj dres osim njega. Njega trebaju sankcionisati zbog toga. Njegovi izgovori pokazuju da klub i liga dozvoljavaju da se homofobija dešava”, poručio je Arassus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *