Erdogan se jutros ponovio oglasio: Švedska i Finska da vrate “teroriste”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO-u razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti.
U govoru zastupnicima iz svoje vladajuće stranke također je ponovio stav da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima.

Printscreen/TRT

Rekao je kako Švedska ne bi trebala očekivati da Turska odobri njenu kandidaturu za članstvo u NATO-u bez povratka “terorista”.

Podsjetimo, Turska optužuje dvije nordijske nacije da skrivaju članove Radničke stranke Kurdistana (PKK), grupe koju smatra terorističkom organizacijom, i sljedbenike Fethullaha Gülena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Prema službenoj turskoj novinskoj agenciji, i Finska i Švedska odbile su desetke zahtjeva za izručenje kurdskih militanata koje Turska opisuje kao teroriste. Bez podrške svih članica NATO-a, Švedska i Finska ne mogu se pridružiti vojnom savezu, iako je američki predsjednik Joe Biden jučer izjavio kako je uvjeren da se može postići konsenzus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *