Dječak iz Kine slučajno pronašao jaja dinosaura stara 66 milijuna godina

10-godišnji dječak koji se igrao u blizini jezera u Kini slučajno je iskopao fosilizirano jaje koje je dovelo do otkrića vrlo rijetkog gnijezda dinosaura starog 66 milijuna godina.

Ovo otkriće je samo posljednje u gradu koji je postao poznat po broju nalaza dinosaura, posebno fosiliziranih jaja.

Otkriće je napravljeno u gradu Héyuánu, u pokrajini Guangdong. Zhang Yangzhe se igrao na nasipu, u blizini rijeke Dong pod nadzorom svoje majke kada je pronašao jaje. Prema riječima njegove majke ‘pokušavao je pronaći nešto što bi moglo razbiti orahe’. Zhang voli znanost i oduvijek je bio fasciniran dinosaurima, pa je ovo bilo otkriće koje će pamtit cijeli život.

‘Neobičan kamen’ u tlu
Dok je kopao po tlu, dječak je ugledao “neobičan kamen”. Kamen je bio zakopan u crvenu zemlju i on ga je vrlo pažljivo iskopao. Isprva je mislio da je to možda komad cementa.

Daljnjim pregledom znao je da se radi o nečem neobičnom i sumnjao je da se radi o jajetu dinosaura, na temelju njegovog posebnog oblika. Lokalnim je medijima rekao da je “to znanje naučio u knjigama i u kulturnom hodniku škole”. Dječak i majka su odmah kontaktirali lokalni muzej u vezi nalaza i čuvali su mjesto dok stručnjaci nisu stigli.

Gnijezdo jaja dinosaura

Stručnjaci su odmah potvrdili da je čudni kamen fosilizirano jaje. Sljedećih dana počeli su iskapati mjesto gdje je Zhang došao do svog otkrića. Tijekom iskopavanja pronašli su još deset jaja koja su bila identična onom koje je otkrio školarac. Utvrdili su da je Zhang pronašao gnijezdo dinosaura jer su svi otkopani na malom području. Fosili su veličine otprilike 9,1 cm. u promjeru.

Stručnjaci su odnijeli jaja na daljnje ispitivanje u lokalni muzej dinosaura Héyuán. Vjeruje se da su stari nevjerojatnih 66 milijuna godina.

Huang Ding, koji je prije bio direktor lokalnog muzeja Heyuan, izjavio je da su “fosili potjecali iz kasnog razdoblja krede”. To je bilo doba neposredno prije masovnog izumiranja dinosaura, prije oko 65 milijuna godina.

‘Dom dinosaura’

Otkriće rijetkog gnijezda dinosaura nije toliko neobično u gradu Héyuánu koji ima populaciju od tri milijuna stanovnika. Brojni su nalazi fosila dinosaura, a posebno jaja. Zbog zih otkrića, Héyuán je postao poznat kao kineski “dom dinosaura”.

Prvo veće otkriće jaja dinosaura bilo je 1996. godine, također u blizini rijeke Dong, gdje je školarac napravio svoje otkriće. Godine 2015. radnici koji su postavljali kanalizacijske cijevi pronašli su seriju od preko 40 jaja. U samom gradu do sada je iskopano više od 17.000 jaja. Više od 10.000 njih sada je pohranjeno ili izloženo u lokalnom Héyuán muzeju. Njegova zbirka fosiliziranih prapovijesnih jaja smatra se jednom od najopsežnijih u svijetu.

Lubanja Triceratopsa stara 65 milijuna godina
U međuvremenu u Sjedinjenim Državama, student je iste godinee napravio još jedno značajno otkriće dinosaura. Harrison Duran, student na Kalifornijskom sveučilištu, koji je od ranog djetinjstva opsjednut dinosaurima, otkrio je djelomičnu lubanju 65 milijuna godina starog triceratopsa u formaciji Hell Creek u Sjevernoj Dakoti.

Odljevak lubanje će biti napravljen i prikazan na sveučilištu kako bi Duran mogao podijeliti svoje otkriće sa zajednicom kampusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *