Vlasi: Srbija neće uspjeti da naudi Kosovu, Albanci osuđuju genocid u Srebrenici

Srbija ništa drugo ne radi nego samo to kako da naudi Kosovu, rekao je u intervjuu za O kanal advokat i analitičar iz prištine Azem Vlasi. On je kazao da u Srbiji dobro znaju da je Kosovo definitivno i zavijek nezavisna i suverena država.

Screenshot/YT

“Po Ustavu iz 1974. Kosovo je umalo status federalne jedinice koji je Srbija silom pogazila i ova vlast sanja o Kosovu kao sastavnom dijelu, onako kako je Milošević silom i okupaciom radio. Međutim, to je završeno 1999. godine“, rekao je Vlasi.

“Pošto ne mogu da promijene tu činjenicu gledaju mogu li ikako da naškode Kosovu“, kaže Vlasi i dodaje da Srbija po pitanju povlačenja priznanja obmanjuje javnost.

“U Srbiji namjerno prećutkuju da je u sporazumu potpisanom u Briselu 2013. godine u kojem piše da Srbija i Kosovo neće ometati jedna drugu u procesu evropskih integracija i pristupanja evropskim organizacijama, što je sada slučaj sa Savjetom Evrope”.

Smatra koliko god napora da ulaže Srbija neće uspjeti u tome da naškodi Kosovu na međunarodnom planu.

“Svima je jasno i zemljama koje su priznale Kosovo , a najvažnije su one demokratske zemlje da Kosovo danas funkcioniše kao normalna demokratska država. Ustavni poredak Kosova je po standardima zapadnih demokratija,” poručio je Vlasi.

Mogu da kažem Kososva danas ima zaokruženu ustavno-pravnu infrastrukturu i finkcioniše kao normalna demokratska država, naravno sa svim unutrašnjim slabostima koje imaju države u regiji , sa jasno razgraničenim kompetencijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. U tom pogledu ima više demokratije na Kosovu nego u Srbiji, gdje se za sve pita jedan čovjek i o svemu odlučuje. Na Kosovu nije tako institucije funkcionišu po Ustavu.”

Edi Rama je nanio sramotu državi i albanskom narodu

Vlasi navodi da je Edi Rama naložio svojima da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici zato što je rezoluciju predložila opozicija.

Međutim, mogla je to i vladajuća partija da predloži i usvoji. Neshvatljivo je da je Albanija jedina od evropskih zemalja nije usvojila do sada takvu rezoluciju i time je Edi Rama i njegova glasačka mašinerija nanijela sramotu državi Albaniji i albanskom narodu. Ogromna većina Albanaca u Albaniji a posebno na Kosovu osuđuje genocid u Srebrenici. Ovo ne služi na čast državi Albaniji, Edi Rama izgleda više vodi računa o nebuloznoj idiji o Otvorenom Balkanu, da ne kvari volju Vučiću, nego li da sačuva obraz svojoj zemlji i narodu u osudi genocida u Srebrenici”, izjavio je Azem Vlasi

On zaključuje da to “ne treba uzeti ozbiljno jer albanski narod u ogromnoj većini je solidaran sa bošnjačkim narodom i apsolutno, na razne načine, albanski narod je izrazio osudu genocida u Srebrenici”.

TT – tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *