Muzičar pretučen na smrt jer nije mogao više da svira

Njegovo tijelo je oko 3.30 sati iza ponoći primjetio jedan prolaznik i obavijestio Hitnu pomoć


Ubijeni Ferat Asanović
FOTO: NOVA.RS

Nišlija A.S. (35) uhapšen je zbog sumnje da je 3. maja ove godine u Rentgenovoj ulici u Nišu surovo pretukao šezdesetosmogodišnjeg muzičara Ferata Asanovića koji je od zadobijenih povreda preminuo.

Kako saznaje Nova.rs osumnjičeni i njegova žrtva su zajedno proveli večer u jednoj niškoj kafani. Ferat je svirkom na harmonici i pjesmom zabavljao goste da bi oko ponoći odlučio da prekine sa muzikom. To se nije dopalo A.S. koji ga je nakon izlaska na ulicu napao i pretukao.

Ferat je gostima svirao i pjevao a A.S. mu je naručene pjesme plaćao. Zajedno su pili i družili se da bi mu Ferat u jednom trenutku kazao da mu je dosta i da je sa zabavom gotovo. Oko ponoći su zajedno izašli iz kafane kada je, kako se sumnja, bijesan što ga je Ferat odbio, A.S. brutalno pretukao nesretnog čovjeka. Njegovo tijelo je oko 3.30 sati iza ponoći primjetio jedan prolaznik i obavijestio Hitnu pomoć. Harmonikaš je u besvjesnom stanju odvezen u niški Univerzitetski klinički centar gdje je ubrzo preminuo – navode sagovornici Nova.rs upoznati sa ovim slučajem.

Ferat je dugo godina živio u niškom naselju Stočni Trg dok je posljednje dane proveo u prihvatilištu za socijalno ugrožene osobe. Njegove komšije ga pamte kao izuzetno dobrog i mirnog čoveka.

Zabavljao goste

– Zajedno smo išli u školu, bio je mnogo dobar i pošten, čitavog života je svirao harmoniku. Zadnji put sam ga vidio kada je svirao na jednom vjenčanju, pozdravili smo se, bio je dobro raspoložen. Znam da je volio da sa harmonikom ide po kafanama i da zabavlja goste – priča Ruta Ademović.

Kaže da se Ferat odavno odselio iz naselja Stočni Trg.

– Njegovi roditelji su ovdje imali kuću ali su se iselili a on je kasnije živio kao podstanar. Koliko znam, imao je jednog sina, mislim da živi u nekom selu ali ne znam tačno gdje. Mnogo mi je žao kada sam čuo da je ubijen, jer je zaista bio fin i miran čovek – kaže ovaj Nišlija.

Dejan Alimanović, također mještanin Stočnog Trga, priča da je Ferat u posljednje vrijeme imao finansijskih problema.

– Žalio mi se da nema para da plaća kiriju, jer je živio od onog što zaradi od svirke po kafanama i na vjenčanjima. Ponudio sam mu da mu nađem nešto jeftinije, ali se on više nije javio. On nije bio osoba koja bi se sa nekim sukobila, bio je dobar, nije umio da se posvađa. Ne mogu da shvatim da je neko mogao takvog čovjeka da ubije – kazao je Alimanović.

Uvijek veseo

Miloš Đelić, direktor Centra za pružanje usluga socijalne zaštite gdje je Ferat proveo posljednje dane, kaže da je obavještenje o tragediji dobio od policije.

– On je kod nas boravio mjesec i po dana prije nemilog događaja. Bio je uvijek veseo, znao je često da nas zabavi, volio je da se druži. Čuli smo da je zadobio neke povrede i da je od njih preminuo, a šta se tačno desilo to ne znamo. Ističem da su naši korisnici slobodni, niko od njih nije lišen poslovne sposobnosti, imamo i jednog koji je zaposlen. Oni treba da dođu u prihvatilište do 22 sata ili da se jave da će biti odsutni. On se nije javio do tog termina, obavijestili smo policiju i Centar za socijalni rad ali smo nažalost dobili informaciju da je preminuo – kazao je Đelić.

Po dolasku u prihvatilište, Ferat je govorio za medije o svojim planovima.

– Hvala gradu Nišu što nam je dao da jedemo da živimo i da spavamo. Ne bih imao gdje, nisam imao pare za kiriju, spavao sam na ulici, bilo mi je hladno. Predao sam dokumentaciju za Starački dom da se trajno zbrinem – kazao je tada Ferat.

Kako saznajemo protiv A.S. je podnijeta krivična prijava za tešku tjelesnu povredu sa smrtnim ishodom za šta krivični zakon propisuje zatvorsku kaznu od dvije do 12 godina. Sudija za prethodni postupak je A.S. odredio pritvor do 30 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *