Državni univerzitet u Novom Pazaru upisuje 964 brucoša, počela pripremna nastava

Državni univerzitet u Novom Pazaru u prvu godinu studija, na 19 akreditovanih programa, može upisati 964 studenata, od kojih će se 639 finansirati iz budžeta, saopšteno je sa te visokoškolske ustanove.


Najviše mjesta (274) ima na Departmanu za tehničko-tehnološke nauke na kojem se nalaze studijski programi – Arhitektura, Građevinarstvo, Računarska tehnika, Agronomija, Softversko inženjerstvo i Prehrambena tehnologija.

Na studijskim programima Matematike, Hemije i Biologije ukupno je 145 mesta za buduće brucoše, a po 110 na departmanu gde se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, kao i psihologija i vaspitač u predškolskim ustanovama.
Departman za biomedicinske nauke, sa studijskim programima Rehabilitacija, Sport i fizičko vaspitanje, može upisati 100 studenata, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 90.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80 mjesta, a studijskom programu Zdravstvena nega 60.

Školarine na toj visokoobrazovnoj ustanova, prema riječima vršioca dužnosti rektora Dragoslava Šumarca, nisu menjane 12 godina i među najnižim su u Srbiji.

Školarina za samofinansirajuće studente kreće se između 50.000 i 60.000 dinara, u zavisnosti od studijskog programa.

Na Državnom univerzitetu u toku je besplatna priprema srednjoškolaca za polaganje prijemnih ispita koji će biti održani sljedećeg mjeseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *