Drugi mandat: Zakletva o Kosovu, mrtvo slovo na papiru

Aleksandar Vučić je položio zakletvu na Miroslavljevom jevanđelju i Ustavu Republike Srbije za drugi predsjednički mandat. U tekstu zakletve, između ostalog, se navodi:”Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni dio.”

Printsceen/RTS

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je Ustav Srbije mrtvo slovo na papiru u mnogim, a pogotovo u elementima o Kosovu.

“Potpuno je irelevantno šta će Vučić zakletvom obećati”, ocjenjuje za RSE Dušan Janjić iz nevladinog beogradskog Foruma za etničke odnose i ukazuje na “odvojenost teksta Ustava od stvarnosti”.

On navodi da predsjednik u realnosti ne može da sprovede to što je rekao.

“Vidjeli smo da nije mogao da organizuje izbore tamo, ni referendum o promjeni Ustava, a da ne kažem da nije mogao da pošalje vojsku i policiju, ni sam nije mogao da ode tamo”, rekao je Janjić i zaključio da to što piše u Ustavu je “nemoguće ostvariti”.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholtz) izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije i premijerom Kosova u Berlinu 4. maja da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova.

Ovo bi podrazumijevalo i promjenu Ustava Srbije, te brisanje Kosova i iz zakletve predsjednika Republike, navodi RSE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *