Poruka nogometne legende upućena Putinu: Moć je u tvojim rukama, zaustavi invaziju na Ukrajinu

Trostruki osvajač svjetskog nogometnog prvenstva i nogometna legenda Pelé uputio je poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. “Moć da zaustavite sukob sada je u vašim rukama,” napisao je osamdesetogodišnji Pelé na svom Instagramu.

Internet Foto: Arhiva

Nogometna legenda Pelé u srijedu je objavio poruku u kojoj traži od Vladimira Putina da zaustavi rusku invaziju na Ukrajinu, koja je rezultirala hiljadama poginulih i milionima raseljenih osoba.

Osamdesetjednogodišnji Pelé, koji se nalazi na liječenju od raka, naglasio je da je objavio poruku ruskom predsjedniku istoga dana kada je ukrajinski nacionalni tim porazio Škotsku rezultatom 3-1 u utakmici kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo. Ukrajina će se suočiti s Velsom u nedjelju u odlučujućem meču kvalifikacija za odlazak u Katar.

Danas Ukrajina pokušava da zaboravi, barem na 90 minuta, tragediju koja je zahvatila zemlju. Natjecati se za plasman na Svjetsko prvenstvo već je težak zadatak, skoro nemoguć u vrijeme kada su toliki životi u pitanju – piše brazilski velikan u postu na Instagramu u kome također upućuje apel Putinu: “Zaustavite invaziju. Apsolutno nema opravdanja za to kontinuirano nasilje”.

Kada smo se sretali u prošlosti i razmjenjivali osmijehe i duga rukovanja, nikada nisam pomislio da ćemo biti podijeljeni kao što smo sada – piše trostruki osvajač Svjetskog nogometnog prvenstva.

Moć da zaustavite sukob sada je u vašim rukama. Istim onima s kojima sam se rukovao u Moskvi tokom našeg posljednjeg susreta 2017. godine – navodi Pelé u poruci Putinu.

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je da je više od 4.000 civila poginulo i skoro 5.000 je ranjeno u Ukrajini, prenosi AP.

Izvor: Fena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *