Ukrajinski obavještajac u rukama Vulina (proruskog političara)

Ukrajinski sajt NV spekuliše da bivši bezbednjak Andrij Naumov raspolaže povjerljivim bezbjednosnim informacijama koje bi mogao da podjeli sa srpskim vlastima, u zamjenu za blažu kaznu ili izbegavanje zatora. Informacije bi, kako piše ovaj portal, mogle da procure i do ruske strane i njihove obavještajne službe, preko ministra policije Srbije Aleksandra Vulina koji, kako se navodi, važi za proruskog političara.

Printscreen/YT

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je na granici između Srbije i Sjeverne Makedonije uhapšen Andrij Naumov, nekadašnji visoki zvaničnik Službe bezbjednosti Ukrajine, piše RSE.

Vučić je 14. juna u odgovoru na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) izjavio da “ima informacije” o uhapšenom Naumovu, ali nije otkrio više detalja o tome da li će on biti isporučen Ukrajini.

Naumov je uhapšen 7. juna na graničnom prelazu na jugu Srbije zbog sumnje za pranje novca, a Vučićeva izjava prva je zvanična potvrda hapšenja ukrajinskog obaveštajca o kojem su mediji samo spekulisali.

Andrij Namov je Ukrajinu, prema saznanjima ukrajinskog servisa RSE, napustio nekoliko sati uoči ruske invazije 24. februara, a u svojoj zemlji je pod istragom zbog veleizdaje.
Niko od nadležnih u Srbiji, ali ni ambasada Ukrajine u Beogradu do objavljivanja ovog teksta, nisu odgovorili na pitanja RSE povodom hapšenja.

Nema ni odgovora gde se uhapšeni trenutno nalazi, niti da li je pokrenuto pitanje eventualne ekstradicije.
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 8. juna da su prilikom pokušaja izlaska iz Srbije na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom uhapšena dvojica muškaraca, državljana Ukrajine i Njemačke zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca.

U zvaničnom saopštenju nije naveden pun identitet uhapšenih već samo inicijali – Ukrajinac A.N. (40) i državljanin Njemačke A. A. (36).

Policija je, kako se navodi, tokom pregleda njihovog automobila pronašla više od 600 hiljada evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje (dva smaragda), čija je vrijednost procjenjena na oko 6.500 evra.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *