Vučić se priprema za Erdoganovu posjetu Srbiji

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nemanja Starović kazao je danas da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan uskoro posjetiti Srbiju te da se intenzivno radi na organizaciji tog posjeta.

Screenshot/TRT

Očekuju nas razgovori o brojnim temama iz oblasti bilateralne ekonomske suradnje, konačno zaključivanje sporazuma kojim će biti omogućeno putovanje naših državljana s osobnim iskaznicama u Tursku”, rekao je Starović.

Po njegovim riječima, posjet Erdogana će svakako biti dobra prigoda za razgovore o globalnim političkim i sigurnosnim temama jer je Turska veoma angažirana u procesu traženja mirovnog rješenja između Rusije i Ukrajine.

Na tom mjestu naše pozicije su itekako suglasne, jer se i mi zalažemo za postizanje mirovnog rješenja”, kazao je Starović u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Također istaknuo je kao je nemoguće osigurati trajan mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu bez dobrih odnosa Ankare i Beograda, te dodao da Turska sada želi projektirati, prije svega svoje ekonomsko prisustvo na Balkanu.

U okviru šire turneje koja uključuje posjete BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Kosovu turski ministar vanjski poslova Mevlut Cavusoglu će ovih dana sa svojim domaćinima razgovarati o bilateralnim pitanjima, kao i aktuelnim regionalnim i međunarodnim dešavanjima s fokusom na BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *