SPP dala ponudu: Bajru Gegiću mjesto predsjednika opštine Tutin, nama ostalo

Stranka pravde i pomirenja (SPP) koja je započela pregovore sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) i GG “Tutin na prvom mjestu” oko formiranja nove skupštinske većine u Tutinu mjesto predsjednika opštine ponudila je Bajru Gegiću. Pregovori SPP, SDP i GG “Tutin na prvom jestu” ušli su u završnu fazu – čekaju se korekcije i dogovor sa  Srpskom naprednom strankom (SNS)

Foto: printscreen/stvm

“Ukoliko SDP i GG -Tutin na prvom mjestu, insistiraju da se Stranka pravde i pomirenja odrekne mjesta predsjednika opštine u korist Bajra Gegića SPP je spremna da se odrekne onog što je sljeduje”navodi se u dopisu u koji je naš portal imao uvid. Međutim, SPP je zatražila i značajne ustupke kada su u pitanju druge funkcije u lokalnoj vlasti.

U prijedlogu koji je uputila SDP-u i GG “Tutin na prvom mjestu” Stranka pravde i pomirenja (SPP) je SDP-u ponudila poziciju pomoćnika predsjednika opštine, zamjenika predsjednika SO-e, jednog člana Opštinskog vijeća i zamjenika opštinskog pravobranioca.

Pored pozicije predsjednika opštine, za GG “Tutin na prvom mjestu” SPP je “rezervisala” funkcije sekretara SO-e, zamjenika načelnika Opštinske uprave, načelnika Centra za projektovanje i lokalni ekonomski razvoj, zaštitnika građana i direktora Centra za azil.

Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koja u parlamentu Tutina ima jednog odbornika, navodi se u prijedlogu, pripale bi pozicije jednog člana Opštinskog vijeća, budžetskog revizora i internog revizora.

U raspodjeli koju je sačinila SPP ovoj stranci pripale bi pozicije: zamjenika predsjednika opštine, pomoćnika predsjednika opštine, četiri člana Opštinskog vijeća, predsjednika SO-e, zamjenika sekretara SO-e, pozicija opštinskog pravobranioca, načelnika opštinske uprave, načelnika odjeljenja za opštu upravu, načelnika odjeljenja za budžet i finasije, načelnika odjeljenja za inspekcijske poslove, načelnika odjeljenja za urbanizam, načelnika odjeljenja za lokalnu poresku administraciju, kao i direktorske pozicije- Centra za kulturu i turizam, Centra za omladinu i sport, JKP Gradac, NB “Dr Ejup Mušović” i Centra za socijalni rad.

SDP nije prihvatila prijedlog, traži “poštovanje i uvažavanje”

Sandžačka demokratska partija (SDP), kako saznajemo iz pouzdanih izvora, odbila je prijedlog Stranke pravde i pomirenja i zatražila veće učešće u lokalnoj vlasti, između ostalog i mjesta na načelničkim pozicijama, ali i “međusobno poštovanje i uvažavanje”.

Prema našim izvorima SDP traži “donošenje odluka uz puni kncenzus” i zajednički “monitoring” u radu svih organa lokalne samouprave. Ova stranka je zatražila i formiranje “mješovitih upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, po principu ako je rukovodilac iz jedne stranke , predsjednik i članovi upravnih i nadzornih odbora biće iz drugih stranaka”.

Uz korekciju spiska u raspodjeli funkcija SDP je zatražila i garancije da će koalicionih partneri predlagati stručne kadrove “sa odgovarajućim kvalifikacijama i ispunjenim zakonskim uslovima”.

Prema pouzdanim informacijama Stranka pravde i pomirenja (SPP) “u slučaju da Bajro Gegić povuče svoj zahtjev za funkciju predsjednika opštine”  spremna je “na veće ustupke”  eventualnim koalicionim partnerima. Ova stranka je, kako navodi naš izvor, u završnici razgovora sa SNS-om po kojim bi se “ključni odbornik” ove stranke priključio novoj skupštinskoj većini u Tutinu. 

Opštinski parlamet Tutina ima 37 odbornika. Uz podršku SDP-a i jednog odnornika SNS većinu je, sa još svojih 18 odbornika, imala SDA Sandžaka. Međutim, na posljednjem zasijedanju SDA Sandžaka je ostala bez podrške svojih dojučerašnjih saveznika. Nastavak sjednice na kojoj je izgubila kvorum SDA Sandžaka je zakazala za 30. jun.

TT-tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *