Pregovori sa SPS-om su započeli: Vučić dao ponudu Dačiću, a on…

Kako sada stvari stoje, Ivica Dačić, lider SPS-a najvjerovatnije se vraća u vladu. Neformalni pregovori sa socijalistima su počeli, a malo je vjerovatno da će Dačićeve želje biti uslišene, navodi list Nova

Foto: Printsceen/RTS

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije počeli su neformalne pregovore o postizbornoj koaliciji i formiranju nove vlade. Kako piše list Nova, Aleksandar Vučić je ponudio Ivici Dačiću funkciju ministra odbrane, ali to lider SPS-a ne želi.

Dačić, naime, traži da u budućoj vladi dobije mjesto ministra vanjskih poslova.

Pregovori naprednjaka i socijalista o izboru nove vlade, koja bi prema najavama Aleksandra Vučića trebalo da bude formirana do kraja jula se, prema istom izboru, zahuktavaju. No, kako sada stvari stoje, malo je vjerovatno da će se to dogoditi kako je Vučić planirao, naročito imajući u vidu da su jučer proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, a tek treba da uslijede konsultacije sa liderima stranaka koje su ušle u Skupštinu.

Ipak, neformalni pregovori sa socijalistima su počeli. Kako sada stvari stoje, Ivica Dačić, lider SPS-a koji je u prethodnom sazivu bio predsjednik Skupštine Srbije, najvjerovatnije se vraća u vladu.

– Dačić želi mesto šefa diplomatije. Više je razloga je zbog kojih ne želi mjesto ministra odbrane, a jedan od ključnih je rasulo u vojsci i loša situacija u preduzećima namjenske industrije, kaže izvor Nove.

Malo je vjerovatno međutim da će Dačićeve želje biti uslišene, imajući u vidu međunarodne okolnosti i insistiranje Evropske unije i Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Lider SPS-a važi za proruskog čovjeka, koji se do sada protivio tim mjerama, navodeći da bi Srbija tako naudila sebi.

VIDEO: Ivica Dačić otkrio da Srbija ne želi u EU, Vučić ja o tome odlučujem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *