Usame Zukorlić: U narednim danima će biti prikupljeni rezultati obdukcije

Usame Zukorlić lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) govori o očekivanjima od ulaska u Vladu Srbije, rezultatima obdukcije (rahmetli) Muamera Zukorlića, Dritanu Abazoviću i pomirenju Bošnjaka i Srba

Foto: Stranka pravde i pomirenja (SPP)

“Stranka pravde i pomirenja želi bit dio manjinsko-inkluzivne vlade Srbije. Uslovi su nam ozbiljne pozicije sa kojih možemo da realiziramo velike infrastrukturne projekte i da podižemo stepen prava nacionalnih zajednica u Srbiji”, kaže za Danas Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, objašnjavajući zbog čega SPP želi da bude deo manjinsko-inkluzivne vlade Srbije.

Zukorlić očekuje da u budućoj Vladi Srbije Stranka pravde i pomirenja (SPP) dobije i ministarsku poziciju.

“Vjerujemo da bi manjinsko-inkluzivna Vlada trebalo imati ministre iz redova nacioalnih zajednica da bi se opravdalo to što je najavljeno,” rekao je Zukorlić uz napomenu da su do sada vođeni “formalni razgovori”, te da SPP – sa predsjednikom i vrhom SNS redovne razgovora i još uvijek je u fazi dogovoranja.

Ciljevi SPP, kaže, su veliki infrastruktuvni projekti, kao što su autoput, gasovod, klinički centar, pruga i aerodrom u Sandžaku. Uklanjanje nepravdi i podizanje stepena prava prema vjerskim i nacionalnim zajednicama.

On kaže da SPP razgovora  sa određenim narodnim poslanicima o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba.

“Mi smo otvoreni za saradnju sa svakim sa kojima možemo napraviti neku korist na terenu. Ne želimo samo dodir sa kriminalcima koji su infiltrirani u političkim krugovima. Mi ne osjećamo antagonizme prema našim političkim oponentima. Da li oni osjećaju, ne znam. Vjerovatno im nije lahko što smo osvojili preko 50 odsto glasova bošnjačkog naroda u Sandžaku,” rekao je Zukorlić odgovarajući na pitanje može li da razgovara sa SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i SDP Rasima Ljajića.

“Ultra-desničarsko-šovinistički orjentisani narodni poslanici se neće dobro provesti sa nama u Skupštini. Mi smo brana šovinizmu i klizanju Srbije u nove provalije,” kazao je.

Zukorlić  vjeruje da je pomirenja Bošnjaka i Srba moguće.

“Svjesni smo nestabilnosti Balkana i to nam zadaje za obavezu da još više radimo na stabilizaciji, a ona prije svega zavisi od odnosa Bošnjaka i Srba”.

Upitan -Da li sje dobio rezultate obdukcije pokojnog muftije iz Sarajeva i da li se oni poklapaju sa rezultatom koji je stigao iz Beograda, Zukorliće ke kazao da će – “U narednim danima  biti kompletirani svi rezultati obdukcije iz svih država”.

“Mi koji radimo na suštinskim promjenama smo često meta onih kojima te promjene smetaju. Prijetnje sam za sada dobijao isključivo iz kriminalnog podzemlja. Imam obezbjeđenje i ne bojim se kriminalaca svakako,” kaže Zukorlić odgovarajući na uput o njegovima navodima  da je muftija tokom života dobijao pretnje i da su se te prijetnje nastavljene, te da te prijetnje dolaze iz Sarajeva, ali i iz Sjenice.

U razgovoru za list Danas Zukorlić je potsjetio da je svoj govora Dritana Abazovića, crnogorskog premijera u Srebrenici,dao na socijalnim mrežama. 

” Srebrenica je bolna tačka svakog Bošnjaka i nije ni malo jednostavno se odnositi prema tom pitanju. To ne smijemo zaboravljati ni u kojoj situaciji i dijelom razumijem iskazivanje bola i tuge. Ne treba braniti Dritana za nešto za što se i sam izvinio. Međutim, kritikovao sam ponašanje medija i drugih faktora iz javnog života koji su dijelom se ponijeli nekorektno prema Dritanu,” rekao je Usame Zukorlić.

Kada su u pitanju izbori u Bosni i Hercegovini Usame Zukorlić čija partija ima blisku saradnju sa liderom stranke “Narod i pravda” Elvedinom Konakovićem je kazao da su njegovi favoriti oni koji budu imali najbolji program za Sandžak i za Bošnjake koji žive izvan matice.

“Bosna i Hercegovina je matična država svih Bošnjaka, prema kojima se treba bolje ophoditi. Kao što Srbija gradi škole Srbima u Bosni, može i Bosna graditi škole Bošnjacima u Srbiji. To bi bio most prijateljstva dva naroda i dvije države,” kazao je Zukorlić za list Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *