Presuda za slučaj Bakan “probudila” bošnjačke stranke u Sandžaku

Nakon izricanje presude otac preminulog mladića Mirsat Bakan izjavio je da je porodica nezadovoljna visinom kazne. Uslijedile su reakcije javnosti, ali predstavnika ovdašnjih bošnjačkih stranaka (SDA Sandžaka, SPP i SDP).

Screenshot/ Novi Pazar

Treći osnovni sud u Beogradu osudio je Ivana M. (22) iz tog grada na godinu i pet mjeseci zatvora zbog toga što je na pješačkom prijelazu automobilom udario i usmrtio studenta iz Novog Pazara Ernada Bakana . On je 4. marta 2019. godine automobilom udario Bakana dok je na pješačkom prijelazu prelazio Ulicu cara Dušana u Zeminu.

“Čitava Srbija je vidjela snimak kojom brzinom i koliko bahato je vozio i udario mog sina na pješačkom prijelazu. Ovom presudom nikako nije zadovoljena pravda, ostaje nam nada samo da će viša sudska instanca ispraviti ovu grešku i izreći adekvatnu kaznu”, kratko je rekao Mirsad Bokan, otac ubijenog mladića.

Usljedile su reakcije predstavnika bošnjačkih stranaka u Sandžaku -prvi se oglasio potpredsjednik SDP-a

“Ubiješ dijete na pješačkom prijelazu, ugasiš jedan mlad život i za to dobiješ sramnu presudu. Svi mi smo bili zgroženi kada smo vidjeli snimak. Svjedočili smo da je bahatošću pojedinca ubijen divan mladić, pred kojim su tek bili i život i karijera”, izjavio je potpredsjednik Sandžake demokratske partije (SDP) Husein Memić.
“Svi smo svjedoci borbe porodice Bakan za istinu i pravdu. Očekivali smo da se neće desiti upravo ovo, iako se na osnovu svega što se od početka dešavalo, ovakav ishod mogao naslutiti”, kazao je Memić i naglasio da je ovo “bruka za pravosuđe”.
“Ovo je bruka za pravosuđe i pokazatelj da su u pravosudju potrebne korjenite promjene. Još jedan pokazatelj da ni ljudski život nije svetinja. Puna podrška porodici Bakan u borbi za pravdu”, poručio je Memić.

Da se radi o “sramnoj presudi” složio se i potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Đerlek.

Sramna presuda u slučaju Ernada Bakana. Nakon što je istražni postupak trajao skoro dvije godine i nakon odugovlačenja sa suđenjem, dobili smo sramnu presudu u slučaju Ernada Bakana koja potvrđuje činjenicu da su potrebne korjenite promjene u oblasti pravosuđa, izjavio je Đerlek.

Đerlek je kazao da – “Ovaj slučaj nije običan i proceduralan već predstavlja vagu pravde i pravičnosti koja je ovim činom danas duboko narušena”.

Puna podrška porodici Bakan na putu traženja pravde za koju se moramo svi zajedno boriti “bez obzira na političku ili bilo koju drugu opredijeljenost”, istakao je Đerlek.

Nakon reakcija predstavnika SDP-a i SPP-a, stranaka koje su i koalicioni parneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), uslijedila je i reakcija narodnog poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića.

“Ova država i njeno sudstvo bi najradije kaznili Ernada Bakana i proglasili ga krivim zato što ga je neki manijak ubio na pješačkom prijelazu,” napisao ne na svom facebooc profilu Imamović.

U svojoj prvoj objavi Imamović je kazao “Danas je Ernad, sutra sam ja ili ti. Sigurno”.

” Ako ne zaboli nepravda koju danas osjeća otac Mirsat i porodica Bakan, ako ne shvatimo da je borba za pravdu obaveza svakog od nas- samo čekajmo ko je sljedeći”, napisao je narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović i poručio: “Ova presuda je glasan alarm za buđenje…probudimo se…Važno je”.

Izvor: TT-tim

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *