Sandžak između dva popisa stanovništva: Na popis sada zovu svi

Sve političke partije na području Sandžaka, za razliku od popisa 2011., ove godine pokazuju veliko interesovanje da se na sljedećem popisu utvrdi tačan broj stanovnika. Kampanju za popis stanovništva započelo je i Bošnjačko nacionalno vijeće i ukazuje da je popis stanovništva “bitna alatka sve države u donošenju strateških planova razvoja zajednice”

Printscreen/YT

Svi tvrde da „prebrojavanje“ koje je urađeno prije 11 godina, nije odgovarala i ne odgovara stvarnom stanju „na terenu“.

Prema zvaničnim podacima iz oktobra 2011.godine, u šest sandžačkih opština (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) živjelo je 238.787 stanovnika : Bošnjaka 142.737, Srba 77.565 i 12.441 Muslimana.

Gradski zvaničnici su, još tada, tada su tvrdili da je zvanični broj stanovnika na teritoriji Novog Pazara, znatno ispod stvarnog. Zvanično, te 2011. godine, „utvrđeno“ je da ovaj grad ima 104.410 stanovnika : 77.443 Bošnjaka , 16.234 Srba, 4.102 Muslimana.

“Pominjane su brojke od 120 i više hiljada žitelja, a kao najvećeg krivca označavali su tadašnjeg glavnog muftiju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji pokojnog Muamera Zukorlića, koji je pozivao Bošnjake da bojkotuju popis u Srbiji, a one u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu da se odazovu na popis,” podsjeća u svom tekstu list Danas.

List navodi da se za ovih 11 godina nakupilo se mnogo minusa

“Transferi novca iz republičkog novca, planovi zapošljavanja i ostala razvojna strateška dokumenta krojili su se prema broju stanovnika. Prema nekim procjenama, za sve ove godine Novi Pazar je ostao uskraćen za oko 20 miliona evra iz republičkog stanovništva. Manjka mnogo zaposlenika i u državnim institucijama”.

Na to je, prethodnih godina, više puta u državnom parlamnentu ukazivao narodni poslanik Sandžačke demokratske partije (SDP) Muamer Bačevac.

“Pred nama je veoma ozbiljan posao, tačnog utvrđivanja broja stanovnika, ne samo ovdje, već na području cjele zemlje. Kvalitetan popis stanovništva treba da omogući precizno definisanje realne slike,”  kaže Bačevac i objašnjava da na osnovu podataka iz Policijske uprave o izdatim ličnim dokumentima o mjestu prebivališta, ovaj grad ima 127 hiljada žitelja.

Sigurno da će do popisa ovaj broj biti veći, jer se u Novi Pazar doseljava veliki broj ljudi iz okolnih sandžačkih opština. Bošnjačko stanovništvo migrira prema Novom Pazaru i Sarajevu, a srpsko prema Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku.

Sandžačke opštine su po razvijenosti na dnu republičke ljestvice. O tome govori malo otvorenih radnih mjesta, prosječne mjesečne zarade, koje za po 10-tak i više hiljada kaskaju za republičkom prosjeku. Siromaštvo odvodi ljude iz ovog kraja.
Za tri decenije u srbijanskom delu Sandžaka broj stanovnika je smanjen za 40.213. Na popisu 1991.godine, kada je još postojala velika država, u ovom djelu Srbije živelo je 278.000 ljudi.

Da bi se, donekle, prevazišli problemi, jedna od šansi je tačno „definisanje“ broja stanovnika. Na popis sada zovu svi. To je prošle godine, krajem marta, uradio i tada potpredjsednik republičkog parlamenta pokojni Zukorlić. Iz skupštinskih klupa je poručio da treba da se omogući narodu da se izjašnjava kako hoće. Uradio je to kao koalicioni partner aktuelne vlasti.

Foto: BNV

Aktuelni saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) započeo je svoju kampanju

Predsjednica Vijeća Jasmina Curić inicirala je sastanke sa predsjednicima opština Nova Varoš i Prijepolje, a u planu su joj takvi sastanci i sa predsjednicima ostalih opština u Sandžaku.

“Nacionalno vijeće iniciralo sastanke sa predstavnicima svih sandžačkih opština jer postoje zajednički interesi da se ukaže na značaj popisa stanovništva kako bi se dala realna slika stanovništa te da se ne dese problemi kao što je bio slučaj sa bojkotom 2011. godine,” rekla je tom prilikom Curić.
Ona je pojasnila da se negativni efekti popisa iz 2011. odrazili ne samo na Bošnjake već na cjelokupnu zajednicu.

Po njenim riječima BNV, kao krovna institucija svih Bošnjaka, ima obavezu da sarađuje sa svim predsjednicima opština u kojima žive Bošnjaci i da zajedno sa njima krene u kampanju pozivanja stanovništva na popis.

Ukazala je da su rezultati popisa “bitna alatka svake države u donošenju strateških planova, razvoja zajednice od koje će zavisiti razvoj u svim oblastima”.

Izvor: Danas/TT-tim

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *