Kurti: Trebali smo se sastati 19. avgusta, Vučić bio zauzet …

Ilegalne strukture Srbije postale su agresivne kao rijetko kada, “kazao je premijer Kosovan Aljbin Kurti. On je kazao  da nije dobio poziv , ali je izrazio spremnost da ode u Brisel

Foto: Reporteri

“Trebali smo se sastati s predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) u Briselu 19. jula, ali je on tražio da se taj sastanak odloži za kraj avgusta. Možda je bio zauzet pripremanjem onoga što se jučer dogodilo jer je trebalo da se nađemo 19. jula”, kazao je Kurti u ponedjeljak, 1. avgusta na konferenciji za medije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kurti je dodao da je “izrazio spremnost da kada nas pozove visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel (Josep Borrell), odem u Brisel”.

“Takav poziv zasada nemamo. Kad ga budemo dobili, objavit ćemo gai iznijet ćemo naš stav”, kazao je Kurti. Dodao je da podržava i da je spreman za dijalog koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa Kosova i Srbije, fokusiranog na recipročnom priznanju.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano je potvrdio da je šef evropske diplomatije Borelj uputio poziv premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođu u Brisel i nastave dijalog.

Srbi na sjeveru Kosova blokirali su u nedjelju, 31. jula, puteve prema graničnim prijelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, dan prije stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odgoditi provedbu odluka kada se sklone blokade.

U ponedeljak prijepodne počelo je uklanjanje jedne od barikada.

“Granične tačke Jarinje i Bernjak i dalje su zatvorene, jer su putevi koji vode tamo i dalje blokirani. Na ostalim mjestima na graničnim prijelazima se izdaju ulazno-izlazne isprave. Vlada Kosova ponavlja obećanje da će, kada se uklone barikade na sjeveru, primjena dve vladine odluke, biti odložena do 1. septembra 2022. Sjeverno od Ibra ima ukupno devet barikada, očekujemo da će sve one biti uklonjene danas. Naše mjere su za zakonitost i demokratski poredak. Ne preduzimaju se nikakve mjere na osnovu etničkog identiteta“, rekao je Kurti, prekosi Koha.net

Kurti je dodao da Kosovu nije lako, jer “nelegalne strukture na sjeveru podržava državni aparat Srbije”.
“Sinoć je pucano na policiju i postavljeno devet barikada sa ljudima. Ilegalne strukture Srbije postale su agresivne kao rijetko kada, “kazao je premijer Kosova.

RSE/Koha/TT-tim

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *