U Skupštini Srbije 7 Bošnjaka: Neki vlast, a neki opozicija

Danas je konstituisan novi saziv Skupštine Republike Srbije. Među 250 poslanika u skupštinske klupe biće 7 poslanika bošnjačkih stranaka iz Sandžaka. Dio vlasti će činiti poslanici SDP-a i SPP, a u opoziciju ide SDA Sandžaka

Stranku pravde i pomirenja u ovom sazivu parlamenta predstavljaće Usame Zukorlić, Jahija Ferhatović i Zaim Redžepović.

Foto: Facebook/SPP

Ova stranka je već objelodanila da će u daljem toku konstituisanja dobiti i mjesto potpredsjednika Skupštine, ali kome od trojice poslanika će pripasti ova pozicija nije saopšteno. Najvjerovatnije da će na tu poziciju lider stranke Usame Zukorlić- što bi mogao obrazložiti i činjenicom da je u prošlom sazivu Skupštine Srbije tu funkciju obnašao njegovo otac (rahmetli) Muamer Zukorlić.
Stranka pravde i pomirenja (SPP) očekuje da bude dio vladajuće većine i poziv za učešće u Vladi Srbije.
U vladajućoj koaliciji već se nalazi Sandžačka demokratska parija (SDP) koju će predstavljati Muamer Bačevac i Jasmin Hodžić.

Foto: Facebook/SDPS

Da li će osnivač ove stranke i lider SDPS Rasim Ljajić biti povratnik na ministarsku poziciju još uvijek se ne zna. Njegova bliska saradnica i ministrica u odlazećoj Vladi Tatjana Matić nedavno je izjavila da bi voljela da vidi Ljajića u novoj Vladi Srbije.

Foto:Facebook/SDA Sandžaka

SDA Sandžaka  Sulejmana Ugljanina u parlament je uputila Enisa Imamovića i Selmu Kučević. Ova stranka popunjavaće opozicioni dio parlamenta, a nedavno je najavila i formiranje manjinskog poslaničkog kluba u kojem će pored poslanika SDA Sandžaka biti Koalicija Albanaca Doline i Koalicija Zajedno za Vojvodinu.

TT-tim

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *