Dinoša: Crnogorci više ne treba da trpe Dritana malog

“Ne znam koliko su Crnogorci trpjeli Šćepana Malog, ali znam da više ne treba da trpe Dritana malog”, izjavio je Ferhat Dinoša, bivši lider Demokratske unije Albanaca i bivši ambasador Crne Gore na Kosovu. Komentarišući današnje potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC u Podgorici, kazao je da ima utisak da je taj akt potpisan na prepad i prevaru.

Foto:printscrena/AntenaM/ Ferhat Dinoša

“Naime, javnosti nije bilo rečeno da će se to danas desiti niti da će u tu svrhu u Crnu Goru stići gost iz Beograda”, rekao je Dinoša.

Žao mu je, ističe, što taj prepad čini premijer Crne Gore koji je porijeklom Albanac.

“Kažem namjerno porijeklom, jer se pravi Albanac ne bi tako ponašao. U najmanju ruku, prepustio bi da to učini neko od njegovih pravoslavnih potpredsjednika”, kaže Dinoša.

Istakao je da su svi, povodom ovog pitanja, očekivali dodatne konsultacije sa predstavnicima stručne i političke javnosti.

“Premijer je, ili neko drugi, međutim, htio da na prečac, zajedno s poglavarom SPC, potpiše dokument kojeg mnogi u Crnoj Gori, pogotovo Crnogorci, doživljavaju anticrnogorskim i protivustavnim, umjesto da se Vlada usredsredila na značajne projekte iz evropske agende”, rekao je Dinoša.

Poručuje da kičmu države Crne Gore i svih njenih demokratskih vlada treba da čine Crnogorci.

“U ubjeđenju da dijelim mišljenje većine Albanaca u Crnoj Gori želim ovom prilikom da jasno poručim sljedeće: Ma koliko da je Crna Gora građanska država i ma koliko se u njoj gradilo građansko društvo, kičmu ove države i svih njenih demokratskih vlada treba da čine Crnogorci. U protivnom, bio bi doveden u pitanje njen opstanak. I dovedeno u pitanje njeno multietničko biće.

Vjeruje, kaže, da će demokratske procrnogorske i prozapadne političke i građanske snage “stati u odbranu države i demokratskih vrijednosti koje je ona postigla od referenduma naovamo”.

“Mislim, takođe, da će Albanci koji su članovi Vlade i Parlamenta nedvosmisleno stati uz te snage. Jer, ne znam koliko su Crnogorci trpjeli Šćepana Malog, ali znam da više ne treba da trpe Dritana malog”, zaključio je Dinoša.

Izvor: Antena M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *