„Noćni desant“ na Novi Pazar / povod za šalu ili zabrinutost, ne postoji pametan razlog

Noćni skokovi pripadnika 63. padobranske brigade nad Novim Pazarom izazvali su različite reakcije građana na društvenim mrežama od kojih su pojedini zbijali šale, a drugi u toj vežbi elitne jedinice Vojske Srbije videli zastrašivanje Bošnjaka. Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da ne postoji nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vežbe i da misli da su motivi za to opasni i loši.

Foto: Vojska Srbije/ilustracija/vs.rs

Ispod video snimaka i vesti o skokovima padobranaca nalaze se i komentari u kojima se navodi da je to, zbog zatvaranja za saobraćaj glavne ulice u Novom Pazaru, bio jedini način da dođu do ćevabdžinice ili da “nas opet zaprašuju”.

“Uh, dobro je, ja mislila prskaju komarce. Bitno samo da svi padobranci ostanu živi i zdravi, da se, ne dao bog, neko ne udavi u reci (kanalizaciji)”, aludirala je jedna Novopazarka na visoku stopu zagađenosti ovdašnjih reka.

Sa druge strane, u vežbanju noćnih skokova pripadnika 63. padobranske brigade nad gradom sa većinskim bošnjačkim stanovništvom pojedini korisnici su videli obrise zastrašivanja.

“Vojska je institucija koja sve unapred planira. Tako je i osamdesetih godina vežbana blokada Sarajeva”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

U saopštenju za javnost nakon izvedene vežbe, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, Vojska Srbije je navela da noćni skokovi predstavljaju “važan segment napredne obuke padobranaca za izvršavanje borbenih zadataka i primenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja”.

Printscreen/RTS2- Enis Imamović

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da ne postoji nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vežbe i da misli da su motivi za to opasni i loši.

“Najpre su se u prirodnom rezervatu na Pešteri održale vežbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i još gore zastrašivano i raseljavano lokalno stanovništvo, a sada imamo iznenadne upade i desante na naseljene gradove koji po svemu podsećaju na one za vreme agresije na Bosnu”, kazao je Imamović.

On veruje da bi država i Vojska trebalo da, umesto što u noćnim satima prepadaju ljude, nađu način da povećaju narušeno poverenje Bošnjaka.

“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i drastično šteti osećaju sigurnosti, pripadnosti i poverenja u državu i njene oružane snage”, zaključio je.

Foto: pazarskenovosti.com

Osnivač Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac rekao je da mu vežba padobranaca u Novom Pazaru ne smeta i da se one održavaju i u drugim krajevima Srbije.

“Ne bi trebalo da ima bilo šta sporno u ovoj vežbi, avioni lete i nad glavama građana Beograda. Verujem da je u pitanju obična vežba, ne treba se zamarati razmišljanjem da je u pitanju neko zastrašivanje i da se baš iza svega krije neko zlo”, izjavio je on.

O izvođenju vežbe u urbanim uslovima, kako je Danasu rečeno, Vojska Srbije nije obavestila Gradsku upravu Novog Pazara i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Izvor: Danas ( Nikola Kočović)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *