U Sandžaku svi pozivaju na popis, Ferhatović traži opravdanje za bojkot 2011. godine

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te lideri svih bošnjačkih partija u Sandžaku proteklih dana učestalo upućuju poziv Bošnjacima ovog kraja da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva i time nadoknate štetu koju je ovdašnjem stanovništvu nanio bojkot Stranke pravde i pomirenja (SPP), prije 11 godina. U kampanju se uključila i SPP, ali usput traži bizarna opravdanja za bojkot koji je tada uslijedio na poziv (rahmetli) Muamera Zukorlića

Prnitscreen/RTVNP

„Predstojeći popis ima izuzetan značaj za lokalnu zajednicu. Imajući u vidu štetu koja je nastala usled pasivnosti jednog broja građana u popisu iz 2011. godine, želimo da animiramo ljude i grešku koja je tada učinjena, za dobrobit svih ispravimo. Bošnjaci su najviše oštećeni činjenicom da su prije 11 godina određene političke strukture pozvale na bojkot popisa stanovništva a svim građanima je u suštini naneta višestruka, ogromna šteta“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, nakon sastanka sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić.

Pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Srbiji proteklih dana održana je manifestacija “Dani bošnjačkog jedinstva” i završni panela pod nazivom “Popis 2022” na kojem je narodni poslanik SPP Jahija Ferhatović pokušao da opravda bojkot iz 2011.

Kao učesnik na ovoj tribini narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahija Ferhatović pokušao je da nađe opravdanje za bojkot 2011. godine iznoseći bizarnu tvrdnju da je “bojkot doprinio da se promjeni slika prema Bošnjacima”
Ustvrdio je da je – “Prije toga, bilo je izuzetno kršenje volje Bošnjaka”.

“Nakon toga, došlo je do uklanjanja svih većih prepreka koje su utjecale na iskazivanja prava. Bojkot je doveo do toga da nema Žandarmerije, koja ide na naš narod, a i ličnosti koje su imale negativan utjecaj sklonjene su sa važnih pozicija. Danas je mnogo toga otklonjeno i treba zajednički da učinimo sve da se Bošnjaci popišu u oktobru,” rekao je Fehratović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, kadar Sandžačke demokratske partije (SDP) objašnjava da je takva odluka uskratila mogućnost izgradnje nekoliko novih škola, puteva, vrtića i sportske infrastrukture, ali i ostvarivanje mnigih drugih prava

“Ostvarivanje mnogih prava Bošnjacima je uskraćemo upravo usled brojki definisanih popisom, jer se značajan broj pripadnika bošnjačke zajednice nije popisao. Na drugoj strani, lokalna samouprava je uskraćena za najrazličitije vrste podrške koju dobija od Republike a koja se najjasnije ogleda u novčanom transferu. Imajući u vidu da je transfer novca iz državnog budžeta uslovljen brojem stanovnika, želim da istaknem da su za 11 godina, lokalni budžet i svi građani Novog Pazara oštećeni za iznos od oko 30 miliona eura,” precizan je Biševac i dodaje da – “Bolji odziv na ovogodišnjem popisu znači i mogućnost zapošljavanja većeg broja građana u republičkim i lokalnim institucijama, intenzivnije i konkretnije planove razvoja grada u različitim oblastima.“

„Poziv na bojkot popisa iz 2011. godine negativno se reflektovao na sve oblasti života”, ukazala je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić, kadar SDA Sandžaka

“Naročito na ostvarivanje prava Bošnjaka,” rekla je Curić koja se zahvalila gradonačelniku Novog Pazara na razumijevanju.

“Novi popis je prilika da se izjasnimo, jer od broja učesnika u popisu zavisi ostvarivanje nacionalnih prava. Izražavam zahvalnost gradonačelniku Biševcu na razumevanju i profesionalnom odnosu prema BNV, u želji da građanima ukažemo na važnost popisa i potrebu da građani popisivače prihvate ozbiljno i da sa njima sarađuju“, poručila je predsdednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić.

Popis koji će biti sproveden ove godine počinje 1. oktobra i trajaće mjesec dana. Prema evropskoj metodologiji. Za sva lica koja su u momentu dolaska popisivača na njihovu adresu prebivališta iz nekog razloga odsutna, važi pravilo da ih može popisati član domaćinstva. Građani koji se u momentu popisa nalaze u inostranstvu, mogu ovlastiti drugo lice da popisivaču dostavi tražene podatke.

TT-tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *