Snažne oluje širom Evrope usmrtile najmanje 13 ljudi, od čega troje djece

Snažne oluje pogodile su područja srednje i južne Evrope, usmrtivši najmanje 13 ljudi, od čega je troje djece.

Smrtni slučajevi, najviše od pada drveća, zabilježeni su u Italiji i Austriji te na francuskom ostvu Korzici. Obilna kiša i jaki vjetrovi uništili su kampove na ostrvu, dok je u Veneciji otpuhan zid sa zvonika bazilike Svetog Marka. Oluje su uslijedile nakon sedmice toplotnog talasa i suše u većem dijelu kontinenta.

Na Korzici su vjetrovi jačine i do 224 km/h čupali stabla i načinili štetu mobilnim kućicama. Tamošnje vlasti su javile da je 13-godišnju djevojčicu usmrtilo stablo koje je palo u kampu.

Muškarac je poginuo u sličnom događaju, a starija žena je poginula kada je njen automobil udario krov kolibe na plaži. Još dvoje ljudi, ribar i kajakašica, poginuli su u moru. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin, koji je stigao na Korziku kako bi pregledao štetu od oluje, izvijestio je o šestom smrtnom slučaju.

Još desetine ljudi povrijeđene su i na kopnu i na moru. Svjedoci oluja kažu da su bile potpuno neočekivane i da nije bilo upozorenja. U Austriji su dvije djevojke poginule u padu stabla u blizini jezera u Koruškoj.

Kasnije su mediji u pokrajini Donja Austrija izvijestili o još tri smrti, iako je bilo različitih izvještaja o uzroku. U međuvremenu u Italiji, muškarac i žena poginuli su u padu stabala u odvojenim incidentima u regiji Toscana.

Jaki vjetrovi zahvatili su Veneciju, noseći suncobrane kafića po Trgu svetog Marka i skidajući cigle sa zvonika katedrale.

Kada je riječ o našem regionu, jako olujno nevrijeme u Sloveniji večeras je nosilo krovove i obaralo drveće, a više osoba je i povrijeđeno. U Kranju su krovovi oštećeni na više od 70 objekata, dok je u Ljubljani povrijeđeno nekoliko osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *