Bošnjačka stranka odlučila: ZA nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića

“Uvijek vrijedni neimari građanske, evropske, demokratske i napredne Crne Gore”, poručili su poslanici Bošnjačke stranke koji su objavili zajedničku fotografiju sa liderom BS i aktuelnim potpredsjednikom Vlade Ervinom Ibrahimovićem. Oni su u međuvremenu saopštili da će glasati za nepovjerenje Vladi

Foto: BS/facebook

“Kao uvijek do sada ispravna i uspravna Bošnjačka stranka važne odluke donosi samostalno i hrabro za ispravnu i uspravnu Crnu Goru.
Idemo dalje, naš sledeći cilj je EU,” objavili su poslanici BS-a na faceebok profilu stranke.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić je kazao da Vlada nije odgovorila zadatku.

“Umjesto nade došlo je do razočarenja građana”, naveo je Mustafić.

Vlada je izgubila povjerenje u parlamentu.

“BS poziva sve demokratske snage da se zajednički okupe oko zajedničkog cilja-stabilizacije političkih prilika”, kazao je Mustafić.

Predsjedništvo Bošnjačke stranke (BS), na osnovu preporuke koje mu je dao Glavni odbor, donijelo je na današnjoj sjednici odluku da poslanici BS glasaju za nepovjerenje 43. Vladi Crne Gore, saopštio je portparol BS Adel Omeragić.

„Podsjećamo javnost, da je Bošnjačka stranka odgovorno i posvećeno učestvovala u formiranju 43. Vlade, sa ciljem deblokade evropskog puta, dogovora oko izbornog zakonodavstva, deblokade pravosudnog sistema, integracije manjinskih naroda u institucije sistema, što su proklamovani ciljevi Memoranduma o saradnji, koji je Bošnjačka stranka potpisala sa koalicijom „Crno na bijelo” , SNP-om i ostalim manjinskim strankama”, naveo je Omeragić.

I pored nespornih rezultata koje je ova Vlada postigla po, kako navodi, određenim infrastrukturnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, kao i na inkluziji manjinskih naroda u proces političkog odlučivanja, kako kaže, “smatramo da je Vlada, postavljanjem prioriteta, suprotnim Sporazumu o formiranju 43. Vlade, izazvala političku krizu u državi i dovela u pitanje podršku Vladi u parlamentu”.

“Podsjećam da je predsjednik BS Ervin Ibrahimović na sjednici Vlade jasno ukazao da će takvo postavljanje prioriteta izazvati snažnu političku krizu, kojoj danas svjedočimo, a koja će zaustaviti naš evropski put, kao ključni prioritet 43. Vlade. Neuspjeh na planu dogovora oko ključnih funkcija u pravosuđu, neizbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog sudija, izostanak rezultata na planu reformi izbornih zakona, kao i produbljivanje podjela u društvu, značajno su usporili naš evropski put”, dodao je Omeragić.

Prema njegovim riječima u BS-u žale zbog odluke parlamentarnih stranaka, da se ogluše o današnji poziv poslanika Sulja Mustafića da se “oko evropskog puta Crne Gore okupe sve političke partije posvećene euroatlanskoj, građanskoj i nezavisnoj Crnoj Gori, jer se bojimo da se na taj način propušta prilika za brži ulazak u EU”.

“Uvažavajući činjenicu da je aktuelna Vlada izgubila povjerenje većine u parlamentu, u trenutku kada se Crna Gora nalazi na pragu ekonomske i energetske krize, ali i u trenutku kada imamo jasnu evropsku perspektivu, koja nam se ukazala zahvaljujući aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, još jednom pozivamo sve političke snage, posvećene euroatlantskoj budućnosti Crne Gore, da već od sjutra, bez obzira na ishod večerašnjeg glasanja, zajednički krenemo u donešenje hrabrih, odgovornih i državničkih odluka, u korist građana Crne Gore“, zaključio je Omeragić.

CdM/TT-tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *