Mahmutović, bez konkurencije, nominovan za titulu prve “tužibabe” u Evropi

U slučaju da osvoji nagradu za koju ga je predložila “Građanska inicijativa” vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović mogao bi da osvoji titulu, što bi naš narod rekao, prve “tužibabe” u Evropi. U saopštenju se ne navodi da li Mahmutović za ovo “prestižno” priznanje ima konkurenciju

Foto: printscreen/YT

Kako javlja “Radio Sto plus” Nevladina organizacija “Građanska inicijativa” nominovala je Mahmutovića za titulu “Najveći zavisnik od sudskih sporova” koju dodjeljuje grupa međunarodnih organizacija, pod patronatom Evropskog parlamenta.
Mahmutović je, kako je obrazložila ta organizacija, nominaciju dobio zbog “podnošenja rekordnih 37 tužbi protiv građana, aktivista, ljekara i čak jednog pacijenta koji je kritikovao njegovo postupanje tokom pandemije kovid-19”.

“Mahmutovićev odgovor na to su bile SLAPP tužbe protiv onih koji su ga kritikovali na protestu, na društvenim mrežama i u medijima. Od ukupno 37 tužbi, čak sedam je podnio protiv Aladina Paučina, vođe protesta i osnivača Inicijative slobodnih građana od kojeg traži preko tri miliona dinara”, navodi se u saopštenju.

Nakon nominacija, žiri će izabrati kandidate za uži izbor, a konačni “pobjednici” Evopskog SLAPP takmičenja biće proglašeni na prvoj Evropskoj Anti-SLAPP konferenciji, koju “CASE” koalicija i Evropski centar za slobodu štampe i medija organizuju pod patronatom Evropskog parlamenta u oktobru ove godine u Strazburu.

Ta konferencija okupiće članove “CASE” koalicije, žrtve SLAPP-a, stručnjake, novinare, medijske profesionalce, advokate, kreatore politika, zagovornike slobode govora, akademike, ombudsmane, sudije i predstavnike civilnog društva, u cilju mapiranja mogućnosti zaštite i podrške metama ovakvih tužbi.

SLAPP tužbe, zloupotrebljavajući pravo na sudsku zaštitu, koriste moćnici, uglavnom političari, javni službenici i sve češće privatne kompanije bliske vlasti, kako bi zastrašili i ućutkali javne kritičare uvlačeći ih u dugotrajne i finansijski iznurujuće pravne postupke.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *