Vučić otkrio ponudu Kurtija u šest tačaka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Beograd u narednih deset dana nastaviti da traži komprimisno rješenje u vezi sa registarskim tablicama i dokumentima čiju primjenu je od 1. septembra najavila Priština. On je pred novinarima objelodanio ponudu koju je dobio od premijera Kosova Aljbina Kurtija

Printscreen/RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. avgusta da su Srbi na Kosovu dali podršku vlastima u Srbiji da pronađu kompromisno rješenje.

Ono što su, kako je rekao, tražili jesu garancije da neće doživjeti pogrom, što im je Vučić, prema njegovim riječima, garantovao.

“Grčevito ćemo tražiti kompromis narednih deset dana. Nadam se da ćemo uspjeti. Da li vjerujem u to? Plašim se, čak i kada to uspijemo, da nas čeka sledeća ‘krivina’ brzo, pa sledeća i plašim se da je Rubikon pređen”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da će učiniti sve da se dođe do rješenja

On je rekao i da je tokom sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova 21. avgusta obaviješten da će, ukoliko se ne dođe do rješenja, Srbi napustiti kosovske institucije i da će doći do ” razgradnje Briselskog poretka dogovorenog sporazumom”.

Na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija 18. avgusta u Briselu nije postignut dogovor o ovim pitanjima.
Vučić je pred novinarima pokazao prijedlog koji je na pregovorima dobio od Aljbina Kurtija.

Sporazum od 6. tačaka koji je predložila Priština, tačku po tačku, izgleda ovako:

1. Međusobno priznanje i ulazak u sve međunarodne organizacije.

2. Rješavanje problema nestalih, konstatovanje i rješavanje problema silovanih osoba, raseljenih lica, uništenje privatne javne svojine i vraćanje artefakata umjetničkih svakih drugih koje je Srbija otela od Kosova i na kraju ratna odšteta koje Srbija treba da plati

3. Saradnja u budućnosti

4. Uvođenje istih prava koje imaju Srbi na sjeveru, Albancima u Bujanovcu i Preševu

5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, a kako je Vučić rekao to se najviše odnosi na ono što se ne sviđa Priština, pre svega uvođenje Zajednice srpskih opština.

6. Konačni dogovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *