Otvoren BiH konzulat u Novom Pazaru, most saradnje između susjeda

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine svečano je otvoren danas u  Novom Pazaru

foto: BNV

Diplomatsko predstavništvo Bosne i Hercegovine (BiH) na svečanosti u Novom Pazaru, presecanjem vrpce, otvorili su ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac.

Pored minisrice Turković i gradonačelnika Novog Pazara Biševca svečanosti su prisustvovali narodni poslanici iz Sandžaka u Skupštini Republike Srbije, predsjednici opština Sandžaka, te brojne zvanice političkog i društvenog života BiH, Srbije i grada Novog Pazara.

Foto:BNV
“Otvaranje Konzulata još je jedan korak ka unapređenju dobrih odnosa BiH i Srbije. Istorijski čin pokazuje da je BiH opredijeljena susjedima kroz uvažavanje što je put za bolji život i razumijevanje,” izjavila ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković.

Foto:BNV

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uvjeren je da će Konzulat dati značajan doprinos i služiti svim građanima, naročito onima porijeklom iz Sandžaka.

” Procedure će biti olakšae i ubrzane, a ovaj korak napredak je u odnosima dvije zemlje. Želimo da Bošnjaci budu most između dvije zemlje “, kazao je Biševac.

Državni sekretar u Ministarstvo spoljašnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović je istakao da otvaranje Konzulata daje dodatan impuls proširenju saradnje s BiH i dobrih odnosa kroz intenziviranje svih pitanja.

Foto: BNV

Konzulat će u budućnosti pokrivati Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.

Vlada Srbije je saglasnost za otvaranje ovog diplomatskog predstavništva dala krajem februara prošle godine.

Bosansko-hercegovački generalni konzulat „pokrivaće“ sandžačke opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje.

Otvaranje ovog diplomatskog predsedništva inicirao je, u maju 2019. godine, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. O tome je, tada, razgovarao sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić.

Od prije godinu i po dana, u Novom Pazaru radi generalni konzulat Turske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *