Ukrajinci optužuju Ruse da im kradu djecu: “Ilegalno ih predaju strancima u Sibiru”

Ukrajina navodi da je više od 300 ukrajinske djece navodno smešteno u “specijalne ustanove” u Krasnodaru.

Ukrajina je optužila Moskvu da navodno organizuje “ilegalno usvajanje velikog broja ukrajinske dece koja se odvode u Rusiju sa okupiranog područja”.

– Rusija nastavlja da otima decu sa ukrajinse teritorije i organizuje njihovo nezakonito usvajanje u ruskim porodicama – navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je “više od 1.000 dece iz Mariupolja, lučkog grada na jugoistoku Ukrajine koji je zauzela ruska vojska, ilegalno predato strancima u Tjumenju, Irkutsku, Kemerovu i u Altajskom kraju” u Sibiru.

Ministartsvo spoljnih poslova Ukrajine, međutim, nije dostavilo dokaze koji potvrđuju njihove navode.

Oni takođe navode da je više od 300 ukrajinske dece navodno smešteno u “specijalne ustanove” u Krasnodaru.

– Ovakvi postupci Rusije su teška povreda Ženevske konvencije o zaštiti civila u ratu i UN-ove konvencije o dečjim pravima. Sva ukrajinska deca koja su nezakonito dovedena na rusku teritoriju moraju da se vrate roditeljima ili zakonskim starateljima – piše u saopštenju ukrajinskog Ministarstva.

Od početka sukoba u Ukrajini, Kijev optužuje Moskvu da prisiljava Ukrajince, čak i decu, da sa područja koje se nalazi pod ruskom okupacijom odlaze u Rusiju, a ne u druge delove Ukrajine, što ukrajinske vlasti uspoređuju sa “deportacijama”.

Zvanična Moskva se još uvek nije oglasila ovim povodom.

Izvor – (Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *