Turković i danas u Novom Pazaru, svi se trudili da budu viđeni

Tokom cermonije otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru predstavnici ovdašnjih bošnjačkih političkih partija (SDA Sandžaka, SDP, SPP ) trudili su se da budu viđeni, te su svoje fotografije objavili na društvenim mrežama i u medijima. Pojedini portali primjetili su odsustvo lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, ali je onda uslijedila informacija iz ove stranke

“Otvaranje konzulata je izuzetno važan, historijski korak za obje države i za građane sa obje strane granice. Posebno, jer je inicijativa došla od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća. To potvrđuje da je postojala snažna volja i namjera da se i na ovaj način stvori okvir za zbližavanje ljudi, ali i za riješavanje nekih elementarnih i svakodnevnih potreba i problema, ” rekla je, između ostalog ministrica inostranih poslova Bisera Turković koja je i danas boravila u Novom Pazaru.

Foto: Nedvosmislena podrška SDA Sandžaka BiH

Iako su pojedini mediji primjetili odsustvo lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina na samoj ceremoniji otvaranja  ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković, u društvu sa ambasatoricom Aidom Smajić, posjetila je Ugljanina u sjedištu stranke.

Tom prilikom kako je objavljeno Ugljanin je “izrazio zahvalnost za otvaranje Generalnog konzulata, što je važan korak u razvoju bilateralnih odnosa dvije susjedne države, posebno kada je riječ o Bošnjacima Sandžaka”.

Ministrica Turković je “izrazila zahvalnost SDA Sandžaka na jasnoj i nedvosmisleni podršci BiH kao ujedinjene države ravnopravnih građana i naroda”, navodi se u informaciji sa ovog sastanka.

Ugljanin i Turković su – “Ocijenili da je otvaranjem Generalnog konzulata u Novom Pazaru Bošnjaci Sandžaka postaju važan stabilizujući faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije”.

Foto:Potpredsjednica Vijeća ministara BiH i ministrica spoljnih poslova Bisera Turković u BNV

„Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje u Novom Pazaru, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i imati sastanak sa ljudima koji objedinjuju interese Bošnjaka u Republici Srbiji, u ovoj regiji, ne samo u Novom Pazaru nego i u gradovima gdje živi bošnjačko stanovništvo,” rekla je ovom prilikom Turković.
Ona je navela da Bošnjačko nacionalno vijeće ima izuzetan značaj kao faktor objedinjavanja različitih partijskih interesa u kojima su Bošnjaci izrazili svoju političku opredijeljenost i participaciju.

“Ono što jeste posebno značajno je upravo to njihovo zajedništvo koje nadjačava političke grupacije i političke podjele, značaj je u njegovanju kako kulturne pripadnosti, vjerske pripadnosti, tako isto i političkog objedinjavanja na ovim prostorima,” kazala je Turković i poručila da se nada “da će Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru koji je otvoren doprinijeti i daljem razvijanju jedinstva ne samo između Bošnjaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, nego isto tako i saradnje sa ostalim narodima koji žive ovdje u Republici Srbiji.”

Foto: Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, bio je domaćin zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH, Biseri Turković.

Njihov sastank održan je uoči otvaranja Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru. O susretu sa Biševcem Turković je pisala na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Srdačan susret sa gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, uoči otvaranja Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru. Važan dan za odnose dvije države i za građane Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, navela je Turković na svom Facebook profilu.

Foto: Rasim Ljajić, osnivač SDP-a, sastao se sa ministarskom spoljnih poslova BiH Biserom Turković

Mnogo toga će građani Sandžaka dobiti otvaranjem konzulata, ali je ovaj dan naročito važan kao momenat u kome se nepovretno i suštinski stvaraju uslovi za olakšano partnerstvo na privredno – ekonomskom planu, naročito u pogledu razvoja malih i srednjih preduzeća, rečeno je tokom sastanka.

Mnogo toga će građani Sandžaka dobiti otvaranjem konzulata, ali je ovaj dan naročito važan kao momenat u kome se nepovretno i suštinski stvaraju uslovi za olakšano partnerstvo na privredno – ekonomskom planu, naročito u pogledu razvoja malih i srednjih preduzeća.

 

Foto: Islamska zajednica najvažnija institucija bošnjačkog naroda

Turković je naglasila da je Generalni konzulat otvoren prevashodno za potrebe građana Sandžaka, ali uz očekivanje da on bude mjesto zbližavanja i kulturnih okupljanja, zašta prije svega očekuje da u tome prednjači Islamska zajednica kao najvažnija institucija bošnjačkog naroda.

Foto: Usame Zukorlić, sa saradnicima trudio se da bude primjećen, dao je izjavu Sandžak TV

Zukorlić je u izjavi za Sandžak televiziju kazao da će Konzulat umnogome olakšati ostvarivanje prava državljana BiH koji žive u Sandžaku i Srbiji.

“Otvaranje ovog Konzulata značajno je i zbog specijalnog odnosa koji Bošnjaci Sandžaka imaju sa Bosnom i Hercegovinom jer smatraju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom,” rekao je Zukorlić.

Foto: Imamović na facebook- Sretni smo

Kao politički predstavnici Bošnjaka i Sandžaka sretni smo zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina kao matična država Bošnjaka ponovo institucionalno prisutna u Sandžaku, čime će se znatno poboljšati komunikacija i približiti naš narod svojoj matici u svakom smislu, a i omogućiti da Sandžak i Bošnjaci približe dvije države i pomognu rješavanju brojnih otvorenih pitanja, napisao je Imamović.

“Ovim činom, takodje, Sandžak se učvršćuje na diplomatskoj mapi svijeta, poslije kancelarije OEBS-a, otvaranja Generalnog konzulata Republike Turske, posebno smo sretni zbog otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine.”

Autor: TT-tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *