Brisel i Vašinkton priželjkuju od Kosova odlaganje, a od Srbije odustajanje

Odlaganje primjene odluke Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koje ulaze ili izlaze sa kosovske teritorije, na period između 60 ili 90 dana, je najpoželjnija opcija za međunarodnu zajednicu, javlja Radio Slobodna Evropa

printscreen/YT

Koko prenosi ovaj medij to navodi više diplomatskih izvora  objašnjavajući da je to put za izbjegavanje novih tenzija na relaciji Priština-Beograd, poput onih koje su izbile 31. jula.

Pritom, kako je rečeno RSE, po željenom scenariju, u istom periodu bi i Srbija odustala od izdavanja takvih dokumenata za državljane Kosova.

Naime, kako objašnjavaju ovi izvori, cilj je obezijbediti vremenski period građanima Kosovoa koji žive u četiri opštine na sjeveru, a koji ne raspolažu kosovskim dokumentima, da dođu do takve dokumentacije. Time bi bili izuzeti od primjene odluke kosovske vlade o izlazno/ulaznim papirima, koja se tiče državljana Srbije.

Većina Srba na Kosovu raspolaže samo dokumentima koje izdaju srpski organi, i ne posjeduje kosovsku dokumenatciju. U toj situaciji, kada kosovski Srbi, uglavnom sa sjevera, ne mogu dokumentacijom da dokažu da žive na Kosovu, odlukom Vlade bi trebalo da im budu izdati adekvatni ulazno/izlazni dokumenti.

Potvrdu ovih navoda RSE zvanično nije mogao dobiti od predstavnika Evropske unije.

Izvor:RSE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *