Elez se vraća u Srbiju

Beograd prihvatio njegovu molbu

U Bosni i Hercegovini osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, potpisao priznanje krivice s Tužilaštvom BiH

Darko Elez, koji je u Bosni i Hercegovini osuđen na ukupno 20 godina robije, bit će uskoro izručen Srbiji kako bi tamo izdržavao kaznu zatvora, saznaje “Avaz”.

Sve gotovo
Ministarstvo pravde Srbije prihvatilo je Elezovu molbu da kaznu izdržava u Srbiji. On je 21. decembra 2020. godine uhapšen prema Interpolovoj potjernici u Beogradu i izručen BiH u martu. Već blizu dvije godine je u zatvoru u Vojkovićima.

– Ostalo je još nekoliko nejasnoća koje su u fazi rješavanja i vrlo brzo ćemo realizirati ovaj transfer – rečeno je za “Avaz“.

On je zahtjev da kaznu služi u Srbiji podnio putem advokata Senada Krehe u februaru ove godine.

Eleza je Sud BiH, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, osudio na 15 godina zatvora zbog teških krivičnih djela počinjenih u okviru organizirane kriminalne grupe, a uhapšen je u okviru predmeta “Lutka”.

Vraćeno državljanstvo
Sud u Istočnom Sarajevu ga je 2004. osudio na pet godina i osam mjeseci zbog ubistva, pri čemu je dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Elez je tražio da kaznu služi u Srbiji zbog svoje porodice koja živi u ovoj državi. Njemu je nedavno ponovo vraćeno državljanstvo Srbije.

Obustavljena istraga
Elez je molbu za izručenje Srbiji podnio čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu učestvovao u dva ubistva, iznudi, zastrašivanju i drugim krivičnim djelima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *