Najavljuje rat ili sprema pekmez: Šest šljiva rastu uvijene u smjeru Kosova

Vučić je danas u Osečini otvorio Sajam šljiva i ispričao legendu o šest šljiva “koje rastu uvijene u smjeru Kosova”

screenshot/RTV

“U jednoj crkvi u Srbiji šest šljiva raste uvijene u smjeru Kosova. Kako je poslije pričešća vojska obilazila crkvu, šljive su se uvijale u tom smjeru moleći se zajedno sa srpskim vitezovima za pobjedu – tako kaže legenda i kaže da će se tih šest šljiva ispraviti kada se pobjednička vojska vrati“, rekao je Vučić na početku svog govora prilikom otvaranja Sajma šljiva u Osečini.

Kako je rekao, pred Srbijom je teška borba za Srbe na Kosovu i teška vremena zbog krize u Ukrajini, ali da je najvažnije da „uvijek uradimo sve za našu otadžbinu“.

Vučić je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja danas na slobodarski način donosi odluke kako da vodi svoju zemlju unaprijed, ali da je potrebno odgovorno i ozbiljno ponašanje.

Prema njegovim riječima, treba da se vodi odlučna i pametna politika, da se čuvaju interesi Srbije i budućnost njene djece.

Vučić je rekao da je potrebna ozbiljna i snažna politika – „da čuvamo zemlju i onima koji nasrću na našu zemlju da kažemo da se neće ponoviti Oluja ili Bljesak i neće ih niko progoniti na traktorima ili bilo čemu drugom“.

On je dodao da će biti urađen autoput do Valjeva, kao i da će 5,5 miliona evra biti dato za puteve u Osečini, da će se izgraditi prečistači za otpadne vode i kanalizacija za Pecku, prenosi list Danas.

U ataru sela Prolom, svega 2,5 kilometra od Prolom banje, nalazi se crkva u narodu poznata kao Lazarica, a čije je pravo ime „Hram Svetog Vaznesenja Lazara“. 

Smatra se da je stara crkva sagrađena po nalogu kneza Lazara neposredno pred polazak Srpske vojske u boj na Kosovo.

Prema predanju, uoči Kosovske bitke, 25. juna 1389. godine, vojska Cara Lazara je stigla do male crkve u blizini sela Prolom, te su tu zastali da bi se pomolili Bogu i pričestili.

„Tokom obreda obišli su šest puta oko crkve. Kako su se oni kretali oko crkve tako se šest šljiva koje su rasle u crkvenoj porti okretalo, uvrtalo oko svoje ose. Tu su se zakleli da će po povratku sa Kosova uraditi litiju krećući se u obrnutom smjeru“, piše na portalu rpr.rs.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *