Mračna slika TV PINK u Crnoj Gori, građani traže zabranu “Stoka nad stokama”

Umjesto da sa pijetetom pominju žrtve i drže se objektivnih činjenica, oni diraju u rane najveće tragedije koja je zadesila Crnu Goru

Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji ističe da programski sadržaji, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, moraju poštovati dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, navodi se u zahtjevu Građanske inicijative 21. maj, društveni pokret građana i građanki Crne Gore, koja traži od Savjeta Agencije za elektronske medije da donose odluku o zamračivanju Televizije Pink na najmanje godinu dana.

“Televizija Pink na različite načine i programske sadržje učestalo i intenzivno širi govor mržnje i podstiče netrpeljivost, netoleranciju i omalovažavanje svih onih koji su kritičari politike Srbije prema Crnoj Gori ili neprimjerenog miješanja Srpske pravoslavne crkve u politiku i državne poslove u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju GI 12. maj.

Naglašavaju da su meta takvog izvještavanja i otvorene diskriminacije naročito oni koji pripadaju etničkim Crnogorcima kao i velikodostojnici, svještenici i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve.

“Zabranjeno je objavljivanje informacija u medijima kojima se izražavaju ideje, tvrdnje i mišljenja koja izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, političkog, vjerskog i drugog uvjerenja, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, kaže se u saopštenju GI 21. maj.

Televizija, dodaju, ne smije podsticati mržnju ili diskriminacija po osnovu rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta ili polne orijentacije.

“Najnoviji prilog u Jutarnjem programu ove TV u kojem novinarka senzacionalistički najavljuje navodno “raskrinkavanje” psihološkog profila ubice i njegovu navodnu patološku zaljubljenost u žrtvu. Umjesto da sa pijetetom pominju žrtve i drže se objektivnih činjenica, oni diraju u rane najveće tragedije koja je zadesila Crnu Goru u posljednjih nekoliko decenija i uznemiravaju i vrijeđaju lokalnu zajednicu”, ističu u GI 21. maj.

Podsjećaju da su se svojevremeno i građani i građanke Srbije protivili emitovanju ove televizije o čemu svjedoči peticija.

“Uvjereni smo da će Savjet Agencije pokazati svoju pravu funkciju i i ulogu i opravdati svoje postojanje zamračivanjem Pink TV na minimum godinu dana”, zaključuju u GI 21. maj.

“Da je sreće davno bi je zamračili”, “Ne na godinu, nego zauvijek”, “Stoka nad stokama”, “Moralno posrnuće”,samo su neke od poruka koja građani Crne Gore upućuju na društvenim mrežama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *