Moskva traži ukrajinskog špijuna, u čitav posao umiješan Vulin

Vulin bi i sam mogao da se preseli u Moskvu, imajući u vidu da ga čeka mjesto ambasadora Srbije

printscreen/YT

Rusija je, kako navode izvori Nova.rs bliski ruskoj opoziciji, ponudila Andreju Naumovu „azil“ u zamjenu za svjedočenje protiv Zelenskog, a u čitav posao je umiješan ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin koji pokušava da omogući prebacivanje Naumova na teritoriju Ruske Federacije.

Tokom nedavne posjete Moskvi ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je sa sektretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije, Nikolajem Patruševim, o mogućnosti da odbjegli ukrajinski obavještajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi kako bi svjedočio na montiranom procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Tog 7. juna u ruke srpskih vlasti, na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da pređe u Sjevernu Makedoniju, „pao“ je Andrij Naumov, odmetnuti visoki funkcioner i general Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Sa Numovim je bio njemački državljanin Aleksandar Akst, koji je bio vozač automobila i najvjerovatnije „kolateralna šteta“. Povod za hapšenje dvojice stranaca je bio to što je u automobilu pronađena velika suma novca, evri i američki dolari, kao i dva smaragda.

Kako prenosi ruski medij Insajder, Naumov je nameravao da plati veliki mito kako bi dobio grancije za ličnu bezbjednost u Srbiji, dok ga s druge strane u Ukrajini protiv njega vodi proces zbog veleizdaje.

Rusija je, kako navode izvori Nova.rs bliski ruskoj opoziciji, ponudila Andreju Naumovu „azil“ u zamjenu za svjedočenje protiv Zelenskog, a u čitav posao je umiješan ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin koji pokušava da omogući prebacivanje Naumova na teritoriju Ruske Federacije.

Da je ministar Vulin je 23. avgusta boravio u Moskvi gdje je razgovarao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Patruševom ovoj mogućnosti, navodi i ruski Insajder i podsjeća da je Vulin već pružao usluge ruskim vlastima tako što je 2021. predao Patruševu transkripte prisluškivanih razgovora ruske opozicije u Srbiji, koji su kasnije omogućili hapšenje bivšeg šefa Otvorene Rusije Andreja Pivovarova.

“Nakon što bi poslao odbjeglog ukrajinskog bivšeg generala osumnjičenog za izdaju, ministar unutrašnjih poslova Vulin mogao bi i sam da se preseli u Moskvu, imajući u vidu da ga čeka imenovanje na mjesto ambasadora Srbije u Rusiji”, navodi se u tekstu.

Naumov je bio na čelu Glavnog odjeljenja unutrašnje bezbjednosti SBU od ljeta 2019. do jula 2021. Prije toga je bio na čelu državnog preduzeća „Centar za organizaciono-tehničku i informatičku podršku za upravljanje zonom isključenja“, a po prirodi svoje djelatnosti mogao je da zna i prikuplja podatke koji predstavljaju državnu tajnu o sistemima bezbjednosti. nuklearne elektrane u Černobilu. Trenutno, Državni istražni biro Ukrajine vodi krivični postupak o činjenici moguće izdaje Naumova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *