Gorbačovu svijet odaje priznanje, Putin će “sutra” uputiti telegram porodici

Mihail Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je sinoć u Moskvi u 92. godini nakon duge bolesti.

Putin: Izrazio sućut, telegram sućuti će ujutru uputiti porodici

Ruski predsjednik izrazio je saučešće zbog smrti bivšeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, objavio je Kremlj u utorak navečer kada i drugi svjetski čelnici odaju počast čovjeku koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu željezne zavjese, javljaju agencije.

– Vladimir Putin izražava svoju najdublju sućut nakon smrti Mihaila Gorbačova i ujutro će poslati telegram saučešća (njegovoj) obitelji i bližnjima – rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kojeg navodi agencija TASS.

Podsjetimo, posljednji sovjetski čelnik i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je u Moskvi u utorak u 92. godini nakon duge bolesti, objavile su ruske agencije.

Bajden: Rijetki lider i državnik koji je pridonio “sigurnijem svijetu”

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je saučešće zbog smrti Gorbačova, nazvavši ga rijetkim liderom i državnikom koji je pridonio “sigurnijem svijetu”.

– Kao čelnik SSSR-a surađivao je s (američkim) predsjednikom (Ronaldom) Reaganom na smanjivanju nuklearnog arsenala u dvije zemlje, na veliko olakšanje ljudi širom svijeta koji su se molili da dođe kraj utrci u nuklearnom naoružanju. Nakon desetljeća brutalne političke represije, on je usvojio demokratske reforme – rekao je Biden.

Dodao je da su “njegova djela bila djela rijetkog lidera – vođe koji je imao dovoljno mašte da vidi da je moguća drugačija budućnost i hrabrosti da riskira čitavu karijeru da bi do nje došao. Rezultat je bio sigurniji svijet i više slobode za milione ljudi”.

Guteres: Državnik koji je promijenio tok povijesti

Glavni sekretar UN-a izrazio je “duboku tugu” i nazvao Gorbačova “jedinstvenim državnikom koji je promijenio tok povijesti”.

– Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi potaknuo da se na miran način okonča hladni rat – rekao je u saopćenju Antonio Guterres.

Ursula von der Leye: Vođa dostojan povjerenja i poštovanja

Dodao je da je “svijet izgubio velikog svjetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira.”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odala je počast Gorbačovu, nazvavši ga “vođom koji je bio dostajan povjerenja i poštovan”.

– Posljednji sovjetski čelnik odigrao je ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu željezne zavjese. Otvorio je put slobodnoj Europi. To je nasljeđe koje nećemo zaboraviti. R.I.P. Mihail Gorbačov – napisala je na Twitteru.

Macron: Čovjek mira koji je otvorio put slobode za Ruse

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je Gorbačovu na “angažmanu za mir u Europi”.

Nazvao ga je “čovjekom mira čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse. Njegov je angažman za mir u Europi promijenio našu zajedničku povijest”.

Johnson: Uvijek sam se divio hrabrosti i integritetu

Britanski premijer na odlasku Boris Johnson pozdravio je njegovu “hrabrost i integritet”. Rekao je da je njegova “neumorna predanost” primjer danas u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

– Jako me ražalostila vijest o Gorbačovljevoj smrti. Uvijek sam se divio hrabrosti i integritetu koje je pokazao pri okončanju hladnog rata. U trenutku agresije Putina u Ukrajini, njegova neumorna predanost otvaranju sovjetskog društva ostaje primjer za sve nas – napisao je Johnson na Twitteru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *