Rusi se danas opraštaju od Gorbačova: Putin nema vremena ili ne želi da ga ima

Putin je već bio u moskovsku bolnicu gdje je Gorbačov umro i položio cvijeće na kovčeg (VIDEO)

Printscreen/YT

Tijelo posljednjeg šefa Sovjetskog Saveza Mihaila gorbačova izloženo je u dvorani Doma sindikata, gdje se stotine građana u koloni oprašta od lidera koji je preminuo u 91. godini života. Gotovo da se očekivalo: ruski predsjednik Vladimir Putin se držati podalje od sahrane Mihaila Gorbačova.

“Bivšeg šefa Sovjetskog Saveza, koji je preminuo u utorak, u Rusiji ne cijene, piše njemački”stern”.

List podsjeća da je bio posljednji šef Sovjetskog Saveza, ali sadašnje rukovodstvo Kremlja očigledno ne vidi mnogo razloga da prizna dostignuća pokojnog Mihaila Gorbačova. U svakom slučaju, ruski predsjednik Vladimir Putin će se kloniti sahrane sljedeće subote, navodi se u tekstu.

“Znamo da će se glavna ceremonija i sahrana održati 3. septembra – ali predsjednikov raspored ne dozvoljava da bude tamo”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak.

Putin je već otišao u moskovsku bolnicu gdje je Gorbačov umro i položio cvijeće na kovčeg (vidi tvit ispod). Drugim riječima: Putin nema vremena ili ne želi da ga ima.

http://

Pogrebna služba za Mihaila Gorbačova: “Elementi” državne sahrane

Međutim, Peskov je naglasio da će ceremonija u Moskovskoj Dvorani imati “elemente” državne sahrane. Ovo uključuje počasnu stražu. Vlada također pomaže u organizaciji sahrana i parastosa. Nakon sahrane, Gorbačov će biti sahranjen na groblju New Maiden za poznate ličnosti – pored svoje supruge Raise, koja je umrla 1999. godine.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Bivši sovjetski predsjednik Mihael Gorbačov – njegov život u slikama


Mihail Gorbačov sa suprugom Raisom kao mladi par. Kasniji sovjetski predsednik rođen je 2. marta 1931. u Privolnom (region Stavropolj) na Severnom Kavkazu. Otac mu je bio Rus, a majka Ukrajinka. Obojica su živjeli i radili kao poljoprivrednici. Sa 19 godina pridružio se Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza (KPSS).

Gorbačov je preminuo u utorak u 91. godini. Predvodio je Sovjetski Savez kao njegov posljednji predsjednik od 1985. do 1991. godine. Dok uživa veliko poštovanje na Zapadu zbog svoje politike glasnosti i perestrojke i smatra se pionirom njemačkog jedinstva, Gorbačov jedva da je cijenjen u Rusiji. Iznad svega, on je kriv za raspad Sovjetskog Saveza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *