Kamberi: Članstvo Kosova u NATO-u bi na kraju ugasilo srpski san

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da ne može biti istinskog sporazuma Kosova sa Srbijom bez istovremenog uzimanja u obzir prava Albanaca u “preševskoj dolini”, prenosi Gazeta ekspres.


“Rekao sam i predsedniku Srbije da se nikada nećemo saglasiti da treba da postoje drugačiji standardi u tretmanu manjinskih prava na Zapadnom Balkanu. Reciprocitet je princip koji rešava ovaj problem i mislim da premijer Kurti dobro radi kada insistira na primeni ovog principa”, rekao je Kamberi.

Na pitanje kako gleda na nedostatak komunikacije između Vlade Kosova i opštine Preševo, koju vodi Šćiprim Arifi i koji je bio veoma kritičan prema premijeru Kurtiju optužujući ga za političko mešanje u “preševskoj dolini”, Kamberi kaže da je za njih Priština – centar.

“Pravilo je da periferija mora da se uskladi sa centrom, jer je sila gravitacije u centru. Za nas je centar Priština, stoga usaglašavanje naših politika treba da se uradi sa Prištinom, posebno zbog toga što očekujemo da Priština bude istrajna prema Srbiji za ravnopravan tretman Albanaca Preševske doline. Dakle, naša politička agenda mora da bude usaglašena sa Prištinom. Ko misli da Preševska dolina treba da bude nezavisna od uticaja Kosova greši i to ide na štetu naših interesa. Žalosno je što pojedini lokalni lideri u Preševskoj dolini istupaju sa stavovima da „Kosovo ne treba da se meša u dolini“. Bez Kosova, za dolinu će biti nemoguće biološki da postoji sa ovakvom Srbijom”, kaže Kamberi u intrevjuu za Gazetu ekspres.

O tome da li treba da postoji i Zajednica albanskih opština na jugu centralne Srbije, ako se formira ZSO na Kosovu, Kamberi kaže da na Zapadnom Balkanu ne bi trebalo dozvoliti različite standarde u međusobnom tretmanu manjina.

“Reciprocitet kao princip je mogućnost da dve države u eventualnom sporazumu ravnopravno ponude garancije za isti tretman manjina”, rekao je on.

Upitan da li je rešenje razmena teritorija, Kamberi je rekao da ne vidi da tu ideju neko podržava.

“Tome se oštro protivila EU. Ako je bilo dilema oko pozicije SAD, prema trenutnoj situaciji u kojoj SAD daju bezrezervnu podršku briselskom dijalogu, jasno je da ove ideje nema u konturama dijaloga oko iznalaženja rešenja”, dodao je on.

Istakao je da je međusobno priznanje najbolje rešenje ne samo za Kosovo i Srbiju već za ceo Balkan.

“Dve države koje su se međusobno borile i sklopile sporazum za normalizaciju odnosa i međusobno priznanje je ideja koja je najpotrebnija ne samo za međusobne odnose već i za ceo Balkan. Međutim, ako međunarodna zajednica, SAD, ne izvrši pravi pritisak na Srbiju da prihvati ovu realnost, teško da će se to desiti. Članstvo u UN i drugim međunarodnim mehanizmima je imperativ za Kosovo. Članstvo Kosova u NATO-u bi na kraju ugasilo srpski san”, rekao je Kamberi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *