DRAMATIČAN TRENUTAK: Putinova velika igra u blizini američke obale

Ruske oružane snage izvele su velike ratne igre u blizini obale SAD-a u kojima su bile uključene nuklearne podmornice, javlja The Sun koji je objavio i video snimke

Foto.Twitter

U demonstraciji sile, snimljeno je ispaljivanje projektila u vježbama u blizini američke države Aljaske, u trenutku dok snage Vladimira Putina trpe ponižavajući neuspjeh u ratu u Ukrajini.

Oko 30 ratnih brodova sudjelovalo je u vježbama u Barentsovom i Laptevskom moru, području gdje je Rusija stacionirala značajna vojna sredstva.

Projektili Granit i Oniks ispaljeni su sa Sjevernog morskog puta, strateškog pomorskog prolaza koji povezuje Europu i Pacifik.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su projektili “pogodili složenu morsku metu, oponašajući odjel ratnih brodova lažnog neprijatelja, na udaljenosti većoj od četiri stotine kilometara”.

Nedavno su se pojavili strahovi da je Rusija “značajno povećala” svoju vojnu prisutnost na Arktiku, pri čemu diktator želi tamo kontrolirati trgovačke rute i prirodne resurse.

Putin je ponovno otvorio vojne baze u stilu Bondovog zlikovca duboko unutar Arktičkog kruga kako bi ojačao svoju kontrolu nad resursima bogate zamrznute pustoši.

To dolazi u trenutku kada je Rusija upozorila Sjedinjene Države da će biti uvučena u rat ako nastavi naoružavati Ukrajinu projektilima dugog dometa.

“Sjedinjene Države i njihovi saveznici, koji opskrbljuju kijevski režim oružjem, zapravo postaju suučesnici u njegovim ratnim zločinima”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Ako Washington odluči opskrbiti Kijev projektilima većeg dometa, prijeći će crvenu liniju i postati izravna strana u sukobu. Zadržavamo pravo braniti svoj teritorij svime što nam je na raspolaganju”, upozorila je.

Upozorenje je izrečeno dok su se Putin i kineski predsjednik Xi Jinping sastali na marginama samita Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu.

Foto.Twitter

Najnovije vježbe dolaze nakon što su Rusija i Kina ranije ovog mjeseca pokrenule goleme ratne igre s 50.000 vojnika, 60 ratnih brodova i 140 zrakoplova.

Ruski tiranin odletio je na daleki istok svoje zemlje kako bi pogledao vježbu gađanja uživo u Japanskom moru. Kineski kontingent predvodio je razarač tipa 055 Nanchang, najveći brod te vrste u kineskoj mornarici.

Peking je na vježbe angažirao 2000 vojnika i oko 300 oklopnih vozila, 21 borbeni zrakoplov i tri ratna broda, prema izvješćima kineskih medija.

Glasnogovornik Pekinga Global Times rekao je da su manevri označili prvi put da je zemlja poslala sva tri roda svoje vojske ne bi li sudjelovali u vježbama s Rusijom. Vježbu su nazvali “prikazom širine i dubine” vojne suradnje dviju zemalja.

http://

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *