Evroprajd i Vulin: Učesnici “manifestacije sprovedeni na koncert.”

Beograd je bio ovogodišnji domaćin Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima

Pripadnici LGBT+ populacije prošetali su izmenjenom trasom od Ustavnog suda do obližnjeg parka na Tašmajdanu gde je održan koncert. U šetnji su učestvovale i diplomate i evropski predstavnici.

Šetnja je održana uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente sa desničarima. Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa velikim protivljenjem ultradesničara, ali i Srpske pravoslavne crkve.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je u neredima zbog Evroprajd šetnje povređeno 13 policajaca i oštećeno pet policijskih vozila.

On je u bolnici obišao povređene policajce i rekao da je beogradska policija pokazala da se ne plaši “ni pritisaka ni huligana”.

“Još jednom su srpski policajci, baš kao i mnogo puta do sada, pokazali da svojim radom i požrtvovanošću zaslužuju svaku pohvalu i poštovanje našeg društvu.”, rekao je Vulin, stoji u saopšenju MUP-a. On se također zahvalio svim pripadnicima policije.

“Srpski policajci pokazali su da se ne plaše huligana, baš kao što se ne plaše ni pritisaka.”

Sa njim u posjeti bili su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, načelnik Uprave policije Dejan Bojović i komandant Interventne jedinice 92 Dušan Ninković.

U ranijem saopštenju MUP-a Vulin je rekao i kako su svi učesnici “manifestacije sprovedeni na koncert.”

“Kao što smo ranije saopštili, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dozvolilo šetnju učesnika Evroprajda 2022 Bulevarom kralja Aleksandra, već su pripadnici MUP-a sproveli učesnike ove manifestacije od Ustavnog suda kroz Tašmajdanski park do mesta održavanja koncerta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *