Poslanik “Evropski regioni-Sandžak,Vojvodina,Preševska dolina”: Crkva podržava ratne zločince

Olenik smatra da “Crkva Srbije prodaje svoja odlikovanja”, za koje je osim novca, kako ističe, potrebno i pružanje podrške srpskom nacionalizmu i ratnim zločincima

printscreen/Aleksandar Olenik

Aleksandar Olenik, šef poslaničkog kluba “Evropski regioni-Sandžak, Vojvodina, Preševska dolina” u Skupštini Srbije smatra da je odluka Crkve Srbije o odlikovanju osuđenog ratnog zločinca Šešelja nastavak dosadašnje prakse, te da ta vjerska organizacija “prodaje odlikovanja”, za koje je osim novca, potrebno i pružanje podrške srpskom nacionalizmu i ratnim zločincima.

“Konkretno, ako imate dovoljno da platite, dobićete odgovarajuće odlikovanje. Ovo je više puta, i to javno, izrekao Porfirije, ali prije izbora za patrijarha. Pored novca, potrebno je da podržavate srpski nacionalizam, ratne zločince, politiku ’Velike Srbije’ koja se sada na domaćem tržištu prodaje pod nazivom ’Srpski svet’, a za inostrano tržište to je ’Otvoreni Balkan’, i orden vam je zagarantovan”, ističe Olenik.

Za Portal Analitika, on najavljuje da će kao narodni poslanik inicirati raspravu po ovom pitanju u Skupštini Srbije

Prema riječima Olenika, društveni uticaj Crkve Srbije u Srbiji je ogroman. Kaže da dolazi do takvog prožimanja između Crkve Srbije i države da u nekim situacijama, kako pojašnjava, crkva presudno utiče na politiku države.

Primjećuje i da od propovijedanja ljubavi i brige za ljude suštinski nije ostalo ništa.

“Nažalost, Crkva Srbije je odavno prerasla u militantnu političku organizaciju koja se u potpunosti stavila na raspolaganje dominantnoj nacionalističkoj politici zvaničnog Beograda. Zauzvrat, Crkva Srbije dobija ogroman novac iz budžeta, mogućnost izgradnje i prodaje nekretnina, vjeronauku u državnim školama, oslobađanje od poreza i nekažnjivost po zakonima države”, napominje Olenik.

Nakon smjene vlasti, kako dodaje, tužilaštva u Srbiji imaće pune ruke posla u vezi sa Crkvom Srbije , “počevši od pedofilije pa do finansijskog kriminala”.

“Kako je Crkva Srbije postala politička organizacija, onda se protiv njenog malignog uticaja mora i boriti na politički način, a to se može ostvariti ukidanjem vjeronauke u državnim školama i uvođenjem poreza za Crkvu Srbije , što je već sada dio mog političkog programa kojeg zastupam u narodnoj skupštini”, poručio je Olenik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *