Posljednji ispraćaj kraljice Elizabete II

Lideri i monarsi iz cijelog svijeta su se okupili u Londonu kako bi se, uz kraljevsku porodicu, na državnom sprovodu oprostili od kraljice Elizabete II, najdugovječnije monarhinje Velike Britanije.

Foto: REUTERS

Kovčeg kraljice, koji je vukla kočija od 142 mornara Kraljevske mornarice i šest časnika, donesen je u Westministersku opatiju, u kojoj su se održavala krunisanja kraljeva i kraljica, uključujući i krunidbu same kraljice 1953. godine.

Brojne zvanice su prisustvovale službi u opatiji.

Među zvanicama je američki predsjednik Joe Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron, bivši britanski premijer Boris Johnson, aktuelna premijerka Liz Truss, kao i zapadnobalkanski lideri, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, hrvatski Zoran Milanović, makedonski Stevo Pendarovski i drugi.

Nakon obreda u Westminsterskoj opatiji, u dvorcu Windsor održat će se intimnija služba i privatni pokop.

Kraljica će biti pokopana zajedno sa svojim pokojnim suprugom, vojvodom od Edinburgha, majkom, ocem i sestrom u memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.

“Bit će to dan emocija, pompe i ceremonije kakav nije viđen od posljednjeg državnog sprovoda kada je sahranjen Winston Churchill prije skoro 60 godina”, piše BBC.

Kraljica Elizabeth II preminula je 8. septembra u rezidenciji Balmoral u Škotskoj u 96. godini. Na prijestolju je provela 70 godina i bila je monarhinja sa najdužim stažom na čelu kraljevstva.

Nju je na prijestolju zamijenio njen najstariji sin, sada kralj Charles III.

Izvor:RSE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *