Vučić o dogovoru sa Kosovom: Nisam uzeo papir “još ne mogu, glava me boli”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je ponuđen papir mogućeg dogovora sa Prištinom na sastanku sa Lajčakom u Beogradu, te da nije prihvatio da ga uzme

screenshot

Vučić je rekao da ne postoji mogućnost da Srbija prihvati prijem Kosova u Ujedinjenim nacijama.

“Doneli su papir koji sam odbio da primim. Ja sam pročitao taj papir, ali znajući šta će pisati ja sam odbio taj papir. Jasno je da objavljivanje toga nije došlo iz Srbije, da li je to tačno ili nije, ne mogu da se setim svih detalja. Ja sam govorio o novoj arhitekturi, to je tačno. Neke od ideja koje su napisali o tome sam slušao i dovoljno sam iskusan da sam znao da ne treba da uzmem papir”, rekao je on.

Na pitanje da li će uzeti papir kazao je: “još ne mogu, glava me boli”.

Podsetimo, albanski mediji objavili su ranije danas navodni plan Nemačke i Francuske da sledeće godine, posle 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, počne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim nakon još 10 godina, kada EU bude spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, da dođe do konačnog formalnog sporazuma o priznanju, kao preduslova za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Taj plan navodno je predstavljen Vučiću u Beogradu na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.

“Neke ideje koje su napisane slične su onima koje sam slušao ranije i dovoljno sam iskusan da znam da nije trebalo da uzmem taj papir. Ne postoji šansa da mi pustimo Kosovo u UN”, rekao je Vučić.

On je istakao da će biti mnogo problema, jer kako je naglasio, kada jednom pustite Prištinu u UN, više nikada nećete moći da je izbacite. “Ako je to za vas mali problem, ne znam koji bi bio veći. A ako to odbiijemo, kao što kažu Hrvati, Srbi i Vučić biće izolovani”, naveo je Vučić.

On je dodao da Srbiji predstoje teški i ne laki pritisci i po pitanju proizvodnje hrane, ali i energetike jer je sada vreme velikih tenzija i geopolitičkih promena, te da je zato važno biti u Njujorku na sednici Generalne skupštine UN.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *