NVO: Povodom prijetnji portalu “Indeksonline”, “nije prvi slučaj ugrožavanja novinara”

“Korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja ne može i ne sme biti povod za pretnje, pogon ili medijski linč bilo koga,” saopštila je grupa NVO iz Novog Pazara nakon prijetnji koje su upućene portalu “Indeksonline”

screenshot

U saopštenju Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, “Damada” i “Urban ina” navodi se da su prijetnje redakciji upućene na društvenim mrežama, kao i da su prijavljene policiji.

“Korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja ne može i ne smije biti povod za prijetnje, progon ili medijski linč bilo koga. Pravo na slobodu izražavanja se odnosi na sve, pod uslovom da ne ugrožava pravo na slobodu drugih, ne poziva na linč i ne vrijeđa dostojanstvo drugih”, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Sto plus.

Te nevladine organizacije podsjećaju da ovo nije prvi slučaj prijetnji i poziva na ugrožavanje života novinara, kao i da učestalost takvih napada šalje javnosti poruku da su novinari nezaštićeni i usamljeni u borbi za istinu i slobodu informisanja.

“Pozivamo nadlježne državne organe da hitno reaguju i da preduzmu sve neophodne mjere radi zaštite bezbjednosti novinara i slobode medija”, stoji u saopštenju.

Portal “Indeksonline” je objavio da je prijetnje dobio nakon objavljenog teksta – “Novopazarski huligani plakali u policiji”, putem društvene mreže “facebook”, te da se  javio se još jedan “huligan” koji se potpisuje kao Dino Ibrovic.

On je, kako je objavljeno, ostavio komentar sledeće sadržine:

“PLAKALI I JOŠ PLAČEMO..
SAMO ŠTO ĆE NEKO STVARNO I OZB DA PLAČE, TO JE VEĆ NEŠTO DRUGO SASVIM.
A VI NOVINARI, DUŽNI STE ISTINU DA PIŠETE.
NO OVAJ PORTAL VAM JE ZA LIČNE STVARI….
INDEX ON LINE , PUŠIĆE K***C SVAKI DAN !”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *