Izbori za BNV: Erdogan traži bošnjačko jedinstvo, Ugljanin podržao listu…

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas na konferenciji za novinare da je ova partija podržala listu „Za bošnjačko jedinstvo“ koja će učestvovati na izborima za BNV

Foto: SDA

“Ova lista predstavlja kontinuitet političke ideje zbog koje je BNV osnovano kada se raspala Jugoslavija. Bošnjački narod u međuvremenu je preživio genocid, nije im priznat status naroda i zbog toga je vrlo važno da BNV ima kontinuitet,” rekao je Ugljanin.

On je kazao da će list “Bošnjačko jedinstvo” biti stožer za postizanje bošnjačkog jedinstva i dodao da će on biti nosilac liste ali da nije kandidat za vijećnika.

Ugljanin je sve druge liste pozvao da u kampanji “budu poštene i da stvaraju političku klimu”.

“Pozivam ih da paze na svoju retoriku i da stvore uslove da nakon izbora svi zajedno učestvuju u radu BNV i time obavežu državu Srbiju da poštuje BNV. Mi smo kao stranka najbolje kadrove koje smo imali dali BNV. To je naš doprinos bošnjačkom nacionalnom biću. Listu je formirala grupa građana i podržavamo je, a cijelim bićem borićemo se da ona pobjedi”, rekao je Ugljanin.

Političke stranke vode partijsku politiku, a da BNV vodi bošnjačku nacionalnu politiku

Odgovarajući na pitanje novinara o porukama iz drugih izbornih lista da BNV treba depolitizovati Ugljanin je kazao da ” velikosrpska ideologija bi željela, da imamo pravo samo na jezik, pismo, informisanje, kulturu i obrazovanje”, te da to nije tačno.
“Zakon o nacionalnim manjinama je jasan i tu piše da se nacionalna vijeća bave i odlučuju o svim pitanjima koja su neposredno vezana za status, položaj naroda, sva druga individualna i kolektivna prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije i zakonima. Znači, možemo sve samo ne možemo da pravimo vojsku i policiju. Dakle, ovi ljudi koji su se kandidovali bi trebalo da pročitaju Zakon o nacionalnim savjetima i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina”, rekao je Ugljanin i dodao da Bošnjaci treba da ostvare sve ono što je predviđeno Sporazumom o specijalnim vezama Srbije i srpskog naroda u Republici Srpskoj, odnosno, da Bošnjaci mogu sve to isto da ostvaruju u odnosima BIH i Srbije.

Ugljanin je rekao da ključni zadatak budućeg saziva BNV treba da bude “zahtev o poništenju političke koristi koja je ostvarena genocidom u BIH”.

“Prvi i ključni zadatak koji garantuje opstanak Bošnjaka biće zahtjev svim međunarodnim institucijama i Vladi i predsjedniku Srbije, da se poništi politička korist koja je ostvarena genocidom u BIH. Dok se to ne poništi Bošnjaci Sandžaka su u biološkoj opasnosti. Dok se ne poništi dobit koju su srpske oružane snage postigle zločinima i genocidom u BIH onda se otvara mogućnost da pobiju u Sandžaku sve što nije srpsko i da kažu ‘Doviđenja, Sandžak je naš.’ Da bi mi bili Bošnjaci, prvo treba da preživimo i otklonimo opasnost po biološki opstanak”, kazao je Ugljanin.

Erdogan traži jedinstvo Bošnjaka

Ugljanin je otkrio i detalje sastanka bošnjačkih političkih predstavnika sa predsednikom Turske Redžepom Erdoganom.

“Erdogan nam je jasno rekao da od nas traži bošnjačko jedinstvo i saradnju u interesu Bošnjaka. Kazao je da ko god radi suprotno, ne zaslužuje da bude podržan od Bošnjaka. Eto to nam je rekao. Na tom sastanku su bili predstavnici BNV i političkih stranaka”, rekao je Ugljanin.

Foto: Behar tv

Kandidati liste za Bošnjačko nacionalno vijeće “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” predali su danas listu Republičkoj izbornoj komisiji u Beogradu

Lista broji 35 kandidata, a na osnovu povjerljivih informacija, predvodi ih Fuad Baćićanin, doktor filoloških nauka i dugogodišnji direktor Muzeja Ras Novi Pazar. Drugi na listi je Sead Šemsović, univerzitetski profesor, a treća na listi je Jasmina Curić doktor agroekonomskih nauka i trenutna predsjednica Vijeća.

Od 35 kandidata 16 je iz Novog Pazara, 7 iz Tutina, 6 iz Sjenice i po 3 kandidata iz Prijepolja i Priboja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *