Pritisci sa obje strane: Od 1. novembra zabrana kretanja vozila sa KM tablicama

Građani ne znaju šta da rade, niti koga da slušaju

screenshot

Vlasnici automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu neće moći da se kreću na teritoriji Kosova, niti da prelaze granicu, nakon 31. oktobra – kada ističe rok Vlade Kosova za preregistraciju tih vozila u RKS (Republika Kosovo).

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kosova uz navode da će se takvi automobili tretirati kao neregistrovani.

Radi se o tablicama koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi, kao što su: KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), PZ (Prizren), GL (Gnjilane) i tako dalje.

Od ukupno 10.000 vozila sa takvim registarskim tablicama, koliko se procenjuje da ih ima, od 1. septembra, kada je počeo proces preregistracije, samo je pet vozila promjenilo tablice u RKS, podaci su MUP-a, navodi RSE.

Od toga, dva vozila su preregistrovana u opštinama na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom – Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću i po jedan automobil u Prizrenu, Dragašu i Gnjilanu.

Od kada je počeo proces preregistracije 1. septembra, zabilježena su dva slučaja paljenja automobila sa RKS tablicama, potvrdio je za RSE zamjenik direktora Policije Kosova za region sjever, Besim Hoti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je 19. septembra naveo kako predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja sa tendencijom zastrašivanja kosovskih Srba, te dodao da on podržava “srpske ilegalne strukture” da pale automobile sa RKS oznakama.

On je na Facebook nalogu objavio i fotografije zapaljenog automobila uz navode da je prethodno “zapaljeno skladište srpskog državljanina u selu Grabovc, opština Zvečan, nakon što je preregistrovao automobil svog sina”.

Igor Marković iz nevladine organizacije u Sjevernoj Mitrovici, Aktiv, ocjenjuje da je proces preregistracije već “osuđen na neuspjeh”, imajući u vidu da je ostalo nešto više od mjesec dana da se oko 10. 000 vozila prebaci na RKS tablice.

Napominje da su obični građani zbunjeni jer “pritisci dolaze sa obje strane”, te da ne znaju šta da rade, niti koga da slušaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *