Život poklonila gradu: Ja sam jedna obična Novopazarka

Novopazarka Ljiljana Kostić (60) pune četiri decenije bavi se humanitarnim radom. Ona je u Crvenom krstu zaposlena već 40 godina, a poslednje dve decenije je i rukovodilac ove humanitarne organizacije u Novom Pazaru.

Foto: AA

Zahvaljujući angažmanu ove žene, preko 1.300 građana svakodnevno dobija kuvani obrok u humanitarnoj kuhinji, a oko 300 porodica svakog meseca dobija paket pomoći koji se sastoji od hrane, sredstava za higijenu i drugih potrepština.

Pokretač je na stotine humanitarnih akcija u ovom gradu gde je za svoje sugrađane prikupljala novac za lečenje, operacije, izgradnju kuća, a od ranog detinjstva bavi se i ekološkim aktivnostima. Ljiljana je akcijaš, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, ali i danas, gotovo svakodnevno, učestvuje u brojnim humanitarnim i ekološkim inicijativama.

“Ja sam jedna obična Novopazarka koja je ceo svoj život posvetila humanitarnom radu”, kaže Kostić za Anadolu Agency (AA).

I zaista je tako. Novi Pazar je Ljiljanin ceo život i sve što ima njemu je poklonila.

“Nemam svoju porodicu i svu energiju koju posedujem trošim na humanitarni rad, na svoje sugrađane i svoj grad. Ništa mi nije naporno, volim da radim. Nema prepreka, ne postoji nešto što ne može da se uradi”, kaže Kostić.

Ljiljana je svoju krv donirala 85 puta i godinama unazad organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi. Građani s oduševljenjem prihvataju njene inicijative.

“Imam dobar odnos sa sugrađanima, lepo im objasnim to što radim i mnogi se odazovu i učestvuju. Baš danas organizujemo akciju dobrovoljnog davanja krvi i odazvala se 61 osoba. Među prvim gradovima smo u Srbiji po broju građana koji su donirali matične ćelije za lečenje obolelih od leukemije”, kaže Kostić

U humanitarnoj kuhinji kojom rukovodi, a koja deluje u okviru novopazarskog Crvenog krsta, svakodnevno se spremaju kuvani obroci za građane lošijeg materijalnog stanja. Ljiljana i njen tim nikoga nisu odbili, kome god zatreba hrana tu je može dobiti.

Ona i njeni saradnici svakodnevno su u kontaktu s brojnim donatorima koji ovoj organizaciji poklanjaju namirnice, testenine, meso, povrće… Seća se i ratnih devedesetih godina kada je Novi Pazar bio pun izbeglica. To Ljiljana nije mogla da gleda, a da ništa ne uradi.

“U ovom surovom svetu gde se sve i svašta događa, počev od raspada Jugoslavije pa naovamo, mnogo toga sam proživela zajedno s izbeglicama. Čovek kad vidi ljude u nevolji ne može da ostane ravnodušan. Trebalo je tada obezbediti hranu, odeću, nekima i smeštaj, lekove… Nekako smo se izborili sa tim. Nije bilo lako gledati te slike, pogotovo kada vidite decu na koju sam posebno osetljiva”, ispričala je Kostić.

Seća se radnih akcija na kojima je učestvovala širom Jugoslavije i sveta. Taj duh gaji i danas jer je s svojim prijateljima, saborcima Kasimom Zoranićem, Fadilom Kamešničaninom, Edom Kolašincem, Džemkom Nuhovićem, Mirsadom Osmanović, Nejrom Škrijelj i drugima organizator radnih akcija tokom kojih uređuju gradske površine u Novom Pazaru. Tada im se odazovu akcijaši iz regiona i druženje traje bar nedelju dana.

“Imam devet saveznih udarničkih značaka i jednu međunarodnu, koju sam dobila u Rusiji”, rekla je Kostić.

Poslednja humanitarna akcija koju je uspešno realizovala završena je pre dve nedelje. Ljiljana je zajedno sa svojim prijateljima, brojnim humanitarnim organizacijama, za dvadesetak dana uspela da prikupi sto hiljada evra za operaciju sugrađanina, dvadesetdvogodišnjeg Tarika Malmudirovića.

“Tarik je imao problema sa jetrom, lekari su dijagnostifikovali cirozu. Za njegovo lečenje smo prikupili sredstva u rekordnom roku i operisan je u Turskoj, u Istanbulu. I on i donor dela jetre su dobro, na intezivnoj nezi su i očekujemo da nam se uskoro vrate živi i zdravi”, kaže Ljiljana i još jednom dodaje da je ona samo obična Novopazarka.

Izvor: AA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *